Image
Bild: Istock

Bostadsköpkraften fortsätter sjunka

Bostäder Bostadsköpkraften, som Swedbanks boindex mäter, sjunker andra kvartalet. Boindex för riket som helhet sjönk till 102 från 106, vilket var fjärde kvartalet i rad med nedgång
Publicerad den 31 Augusti 2022

Hushållen behöver nu lägga i genomsnitt 29 procent av sin disponibla inkomst på boendeutgifter om de köper en bostad idag.

– Trots lägre bostadspriser steg boendeutgifterna för dem som köpte en bostad under kvartal två. Högre bolåneräntor och elkostnader gör det allt svårare att köpa en bostad. Boendeutgifterna är nu så höga att det mesta talar för att bostadspriserna kommer att fortsätta sjunka, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Boindex för småhus ligger nu på 99 medan Boindex för bostadsrätter ligger på 108.

När Boindex ligger på 100 betyder det att hushållen behöver använda 30 procent av den disponibla inkomsten på boendeutgifter.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertexter

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Möjligheter till en miljon bostäder i goda lägen

Bygg/Arkitektur 100 år av byggande för bilen – det är vad stadsforskaren och doktorn i stadsplanering, Alexander Ståhle, menar att vad vi gjort. Men vad människor eftersöker i sin bostad är inte parkeringar och stora vägar. "Med 90 procents säkerhet kan vi säga vad en fastighet är värd utifrån hur den ligger i förhållande till grönska och natur", säger Alexander Ståhle.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige