Image

Balder över 500 miljoner i förvaltningsresultat

Bolag Balders förvaltningsresultat för 2011 landade på 516 miljoner kronor (417), motsvarande 3,00 kronor per stamaktie (2,79). - Under 2010 översteg förvaltningsresultatet för första gången 400 miljoner kronor och ett år senare passerar vi 500 miljoner kronor, konstaterar vd Erik Selin i bokslutskommunikéns vd-ord.
Publicerad den 27 Februari 2012

- Den huvudsakliga orsaken är naturligtvis att gjorda emissioner och förvärv under året har haft en positiv påverkan på resultatet men också på att för jämförbara fastigheter har driftsöverskottet ökat under perioden. Förbättringen beror på att vi har lyckats öka våra intäkter. Dessutom har vi haft lite hjälp på vägen genom att vi i år inte fick en lika kall och snörik avslutning på året som vi hade 2010.

Resultatet efter skatt uppgick till 812 miljoner kronor (1 338), påverkat av orealiserade värdeförändringar på fastigheter på 978 miljoner kronor (1 027) och på räntederivat på -520 miljoner kronor (148).

- Under fjärde kvartalet har den långa räntenivån fortsatt att sjunka, vilket har medfört att undervärdet på våra derivat har ökat och uppgår till nästan 800 miljoner kronor vid årsskiftet. Det finns inget ont, som inte har något gott med sig. Stora negativa undervärde på våra derivat betyder att räntenivån är lägre än vad vi har räknat med. Förutom att värdeförändringen inte påverkar vårt kassaflöde finns det fler fördelar. Ny finansiering kan göras på lägre nivåer, fastighetsvärdena stöttas av den låga räntenivån samt sist men inte minst att de negativa värdena på våra derivat med tiden kommer att bli noll. Detta innebär att Balder kommer att uppvisa en ökning av det egna kapitalet med nästan 600 miljoner kronor efter skatt, när undervärdet har lösts upp, skriver Erik Selin.

För fjärde kvartalet uppgick förvaltningsresultatet till 146 miljoner kronor (89).
Inte heller den här gången ger Balder någon utdelning till stamaktieägarna.

- För stamaktieägarnas bästa fortsätter vi prioritera att låta bolaget växa genom bra investeringar i förvärv istället för aktieutdelning. Målsättningen är att uppnå bästa möjliga totalavkastning över tid och i dagsläget tror jag att det överlägset bästa sättet är att investera vidare i verksamheten.

Angående framtiden skriver Selin:
- Det är svårt att förutspå hur de finansiella oroligheterna runt om i världen kommer att påverka oss. Än så länge ser vi ingen förändring i våra kunders betalningsförmåga och vi ser alltjämt en fortsatt god efterfrågan på våra kommersiella lokaler. För att fortsätta upprätthålla en god intäktsnivå är det oerhört viktigt att vi har en tät relation med våra kunder, för att på så sätt utvecklas tillsammans och förebygga risken för eventuella hyresförluster.

- Mina förväntningar inför 2012 är som alltid höga. Under året skall vår organisation fortsätta att arbeta med det som fastighetsförvaltning handlar om, ett långsiktigt gnetande där det gäller att skapa hyresintäkter och kostnadskontroll som så småningom resulterar i förbättrade driftsöverskott och värdetillväxt. Det skall vi göra med vår hängivna organisation som till sin hjälp har stabila intäktsflöden och en stark balansräkning.

- Min förhoppning är att 2012 kommer bjuda på en fortsatt stark utveckling av förvaltningsresultatet och att många nya härliga affärsmöjligheter kommer till oss.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Nya Besqab redo att starta fler bostadsprojekt

Bolag Det nyligen genomförda sammangåendet med Aros Bostad gör att bolaget nu har en stor beredskap att starta fler bostadsprojekt i takt med att marknaden återhämtar sig. Det menar Magnus Andersson, vd på Besqab, när Fastighetssverige intervjuar honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige