Image
Balder går in i ett JV-samarbete tillsammans med KF Fastigheter för att utveckla Kungens kurva.
Balder går in i ett JV-samarbete tillsammans med KF Fastigheter för att utveckla Kungens kurva. Bild: ÅWL Arkitekter

Balder blir ny partner i Kungens kurva

Transaktioner KF Fastigheter har valt Balder som ny partner och hälftenägare i bolaget som ska utveckla Kungens kurva till en komplett stadsdel med cirka 3 500 nya bostäder, skolor, handel och service.
Publicerad den 28 Juni 2019

Planprogrammet beräknas godkännas under hösten 2019 varefter detaljplaneläggningen påbörjas.

– KF Fastigheter är ett välskött bolag med stor erfarenhet av god stadsutveckling. Jag är övertygad om att vi kan skapa något riktigt bra tillsammans, säger Erik Selin, vd på Balder.

Balder förvärvar hälften av aktierna i det joint venture-bolag som skapats för att utveckla den framtida stadsdelen. Bolaget ska utveckla byggrätter främst för bostäder och samhällsservice i form av skola, förskolor, vårdcentral, dagligvaruhandel, äldreboende och kommunikationer. En stor stadsdelspark blir områdets gröna hjärta. Planprogrammet förväntas bli godkänt under hösten 2019, då detaljplaneläggningen kan påbörjas.

– Det är en stor tillgång för projektets genomförande och framtid att få in en stark och stabil partner som Balder. Vi ser nu fram emot att tillsammans utveckla den nya stadsdelen till ett modernt och hållbart framtidsområde söder om Stockholm, säger Helena Liljedahl, vd för KF Fastigheter.

Bolaget har även möjlighet att sälja en del av byggrätterna i framtiden. I affären ingår även att 20 procent av byggrätterna överlåtes till Trenum, ett bolag som samägs av Balder och Tredje AP-fonden, och som ska uppföra hyresrätter i den framtida stadsdelen som gränsar mot Ikea, Heron City och naturreservatet Gömmaren.

– Ett viktigt steg för utvecklingen av Kungens kurva som inom några år inte bara kommer att vara en plats för handel och upplevelser utan även en attraktiv bostadsort för tusentals nya Huddingebor, säger Daniel Dronjak, kommunstyrelsens ordförande i Huddinge.

Kungens kurva är angiven som regional stadskärna i landstingets utvecklingsplan för Stockholmsregionen. Stora infrastruktursatsningar omfattar bland annat Spårväg syd och Förbifart Stockholm. I kommunens fördjupade översiktsplan planeras för en levande kombination av handelsplats och attraktiva bostadsmiljöer.

– Kungens kurva är en spännande plats som får en viktig roll för att avlasta Stockholms city med bland annat bostäder och kommunikationer. Vi har redan en stark relation med Huddinge kommun och jag ser fram emot att fördjupa den ytterligare, säger Erik Selin.

KF Fastigheters rådgivare i affären är Cushman & Wakefield och advokatfirman Törngren Magnell.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige