Image
Även Fitch sänker SBB:s kreditbetyg till skräpstatus med negativa utsikter.
Även Fitch sänker SBB:s kreditbetyg till skräpstatus med negativa utsikter. Bild: Istock

Även Fitch sänker SBB till skräpstatus med negativa utsikter

Bolag Precis som S&P i början av maj har kreditvärderingsinstitutet Fitch nu sänkt sitt långsiktiga kreditbetyg för SBB från BBB- till BB+, vilket innebär en sänkning till så kallat "skräpstatus". Utsikterna för kreditbetyget är negativa.
Publicerad den 29 Maj 2023

Fitch menar att sänkningen återspeglar förväntan att SBB:s skuldsättning kommer att förbli hög trots avyttringarna av EduCo och JM-aktier. SBB har meddelat planer på ytterligare avyttringar under 2023 men det finns väsentliga risker kopplade till genomförandet vilket gör att bolaget inte längre kan bibehålla sin tidigare investment grade-rating.

Dessutom pekar Fitch på att refinansieringsrisken också har ökat med betydande kommande obligationsförfall 2023 och 2024.

Den 8 maj sänkte Standard & Poors sitt kreditbetyg för SBB från BBB- till BB+ med negativa utsikter. Beskedet fick styrelsen i SBB att ta beslutet att senarelägga utdelning samt att skrota den tidigare planerade företrädesemissionen av D-aktier och bolaget har sedan dess även sålt nästan hela sitt innehav i JM. Aktien har sedan dess varit i fritt fall och tappat över 50 procent fram till dagens datum.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Colliers-toppen: Då vänder fastighetsmarknaden

Bolag Transaktionsmarknaden i Norden är den svagaste på ett decennium och någon särskilt stor ljusning väntar sig inte Colliers under det avslutande kvartalet, även om de väntar sig att det blir det starkaste på året och att ungefär tio miljarder euro ska omsättas fram till årsskiftet. För Fastighetsmarknaden som helhet dröjer det innan återhämtningen är här, först ska börsen och sedan obligationsmarknaden rätta till sig, det berättade Colliers nordiska vd Bård Bjølgerud under bolagets senaste Nordic Outlook-presentation.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige