Image

Arkitekttävling om Västhamnen i Helsingborg avgjord

Arkitektur Ett förslag från Ramböll, Liljewall arkitekter och Hamburg Port Consultants vinner projekttävlingen gällande ombyggnaden och utvecklingen av containerhamnen i Helsingborg.
Publicerad den 31 Maj 2012
Containerhamnen i Helsingborg. Bild: Ramböll, Liljewall arkitekter och Hamburg Port Consultants. Bild: Ramböll, Liljewall arkitekter och Hamburg Port Consultants
Containerhamnen i Helsingborg. Bild: Ramböll, Liljewall arkitekter och Hamburg Port Consultants.

De senaste åren har Helsingborgs Hamn vuxit snabbt och tagit nya marknadsandelar. Inom hamnens kärnsegment – containerhantering – förväntas volymerna öka med cirka 5 procent om året och redan nu lider hamnen av kapacitetsbrist.

För att effektivisera verksamheten ytterligare, samt erbjuda kunderna bättre service, behöver Västhamnen utvecklas. Målet är att utforma containerterminalen till en framtidssäkrad och modern terminal med kapacitet att möta 20 års volymutveckling. Stora krav ställs på yteffektiva lösningar i ett hamnområde som är begränsat och som ska fungera i god samklang med den omgivande bebyggelsen och stadsförnyelseprojektet H+.

Projekttävlingen lockade inledningsvis 14 intresseanmälningar varav fyra team valdes ut för att utveckla sina gestaltningsförslag i tävlingen.

Nu har alltså vinnaren – Ramböll, Liljewall och Hamburg Port – utsetts.

- Vi tycker att det är fantastiskt roligt att vårt förslag blivit utvalt. Det har varit en utmaning att jobba med den komplexa uppgiften att få en modern hamn att kunna passa in i ett centralt stadsrum. Det kräver ett bra samarbete mellan många discipliner, något som jag tycker att vi lyckats väl med tillsammans med Ramböll och Hamburg Port Consultants, säger Bjarni Ingvason, vice vd och ansvarig för tävlingsverksamheten på Liljewall arkitekter.

Juryns motivering:
Förslaget är kompakt och koncentrerat med enkel, tydlig och logisk uppbyggnad och kan utvecklas utifrån nuvarande förutsättningar samt anpassas till olika yttre och inre faktorer. Förslagets nytänkande ligger i det flexibla upplägget.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige