Image
Areim och Polarium i pilotprojekt för att snabba på övergången till förnybar energi.
Areim och Polarium i pilotprojekt för att snabba på övergången till förnybar energi. Bild: Areim

Areim och Polarium i pilotprojekt för att snabba på övergången till förnybar energi

Bolag Areim och Polarium, ett ledande företag inom energilagringslösningar, har startat ett pilotprojekt inom smarta energilagringslösningar för storskalig användning i en kommersiell fastighet. Systemet har installerats i en av Areims fastigheter på Stora Essingen i Stockholm och kommer att möjliggöra nya intäktsströmmar och samtidigt bidra till att balansera elnätet, för att därigenom medverka till att accelerera övergången till ett förnybart energisystem.
Publicerad den 27 April 2022

Batterisystemet kommer vara ett av de största som installerats i en kommersiell fastighet i Sverige. Installationen syftar till att möjliggöra för Areim att ta en mer aktiv roll på energimarknaden. Detta bland annat genom utjämnande av belastningstoppar i nätet, optimering av elhandel, lagring av lokalproducerad förnybar elektricitet samt genom att bidra till elnätets förmåga att balansera energibalansen i elnätet.
– Vår ambition är att göra fastigheter både grönare och mer effektiva med hjälp av energilagring, samtidigt som vi vill möjliggöra ytterligare värdeskapande i våra fastigheter. Vi ser detta som en möjlighet att bidra till att möjliggöra ökad andelen förnybar energi i elmixen och samtidigt minska belastningen på elnätet. Att genomföra det här projektet tillsammans med Polarium känns givet eftersom vi båda har en vilja skapa mer hållbara energisystem, både för nuvarande och framtida generationer, säger Marika Hilldoff, Sustainability Manager på Areim.

– Samarbetet med Areim är ett stort steg på vår resa för att erbjuda energilagrings-lösningar till fler kommersiella och industriella fastigheter, både som ett sätt att skapa nya intäktskällor och för att bidra till att stabilisera elnätet. Areim är en perfekt partner för oss, med hållbarhet högt på sin agenda och en tydlig ambition om att vara med och bidra till att vi får mer förnybar energi i elnäten, säger Stefan Jansson, vd på Polarium.

Installationen färdigställdes i mars 2022 och har förkvalificerats till att erbjuda FFR-tjänster (Fast Frequency Reserve) till Svenska Kraftnät, vars syfte är att hantera de frekvensförändringar som kan uppstå vid fel i det nordiska kraftsystemet.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige