Image

Allt klart för Atollen

Bygg Nu är allt klart för Atollenprojektet, centrala Jönköpings största stadsförnyelseprojekt i modern tid. Bygglov beviljades i förra veckan och det första spadtaget tas i mitten av november.
Publicerad den 18 Oktober 2011
Kvarteret Asken är Atollens första etapp. Bild: White. Bild: White
Kvarteret Asken är Atollens första etapp. Bild: White.

- Det är kul att vi är på väg att gå i mål. GE Capital Real Estate höll på med detta i fyra, fem år och vi har arbetat med projektering i 2,5 år, så det är gott att kunna sätta spaden i marken snart, säger Ralf Ekblad, vd på Fastighets AB Eric Ekblad, till Fastighetssverige.

Atollen kommer att omfatta cirka 42 000 kvadratmeter, fördelat på tre olika byggnader. Det kommer att bli cirka 13 000 kvadratmeter butiker, restauranger och kaféer, cirka 2 000 kvadratmeter kontor, cirka 12 000 kvadratmeter bostäder och resten av ytorna utgörs av parkeringshus med cirka 400 platser.

Den totala investeringen ligger på cirka 800-900 miljoner kronor.

GE Capital Real Estate misslyckades med projektet, och de tre lokala aktörerna Fastighets AB Eric Ekblad, Fastighets AB Corallen och HSB Göta tog över för två och ett halvt år sedan. Jönköpings kommun är nu också med och kommer att äga parkeringshuset.

Projektet som nu blir av ser helt annorlunda ut jämfört med på GE-tiden.

Etapp 1, kvarteret Asken, som ligger längst norrut, närmast Munksjön, ägs av Ekblads. Kvarteret omfattar två plan handel och restauranger och ett 50-tal hyreslägenheter.

Etapp 2, kvarteret Atollen, är det största kvarteret, öster om de två andra. Här ska det finnas kontor, en stor livsmedelsbutik, butiker, restauranger och parkeringshus. Jönköpings kommun äger parkeringshuset, medan Fastighets AB Corallen äger resterande ytor.

Etapp 3, kvarteret Algen, ligger söder om Asken, intill vattnet. Här ska också finnas två plan med butiker och restauranger (Corallen) samt 50 bostadsrättslägenheter som HSB Göta står bakom.

Etapp 1 och 2 kommer att påbörjas i november, etapp 3 väntar man cirka ett år med.

Quadrent har uthyrningsuppdraget för projektet, och cirka 60 procent av de 5 000 kvadratmeter kommersiella ytorna i etapp 1.

- Vi kan inte gå ut med vilka de nya hyresgästerna är i det här läget men totalt kommer det att bli 35 olika butiker. Hela projektet förnyar stadskärnan och Atollen kommer verkligen att tillföra något nytt till Jönköping, säger Stina Samuelsson på Quadrent till Fastighetssverige.

- På plan plus 1 är 72 procent uthyrt och på gatuplanet står företagen på kö. Hade vi inte lyckats hyra ut på plus 1, så hade vi en reservplan att göra kontor där istället, men det ska inte behövas nu, säger Ralf Ekblad som är övertygad om att projektet blir lyckat.

- Det är Jönköpings bästa läge, och Jönköping är en expansiv marknad. Jag brukar lite skämtsamt säga att om vi inte klarar av det här så ska vi byta bransch.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Kommer inte bygga på spekulation"

Bolag Catena sitter på en stor projektportfölj. Men trots att man gjort ett rekordår håller man igen på projektstarter – särskilt under den tid det tar för hyresgäster att komma till beslut om lokalbehov och avtal, berättar vd Jörgen Eriksson under bolagets bokslutspresentation.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige