Image

Ägarlägenheter i fjällen och i Rosengård

BOSTÄDER NAI Svefa arbetar med ägarlägenhetsprojekt på två vitt skilda ställen – Björnriket i Härjedalen och Rosengård i Malmö.
Publicerad den 22 April 2009

Från den 1 maj blir det möjligt att bilda ägarlägenheter i Sverige. Intresset för den nya boendeformen har varit stort och NAI Svefa är redan i full gång med att hjälpa ett antal intressenter att få en snabb start på sina projekt.

I Björnriket i Härjedalen planerar Vema Handel AB att uppföra ägarlägenheter mitt i skidbacken. Tanken är att de boende ska börja dagen med att åka utför, inte köa till liften uppför.

Målgruppen kommer att vara skidintresserade svenskar och utlänningar, kanske främst norrmän, ryssar, holländare och tyskar. I Europa är det vanligt med ägarlägenheter och utländska intressenter känner sig troligen mer hemma med denna boendeform. Totalt byggs 45 lägenheter som beräknas vara inflyttningsklara 2011-2012.

Längst i söder i Sverige ligger Malmö med stadsdelen Rosengård – ett miljonprogramsområde med inte alltför gott rykte. I Rosengård har Skandinavisk Fastighetsfond förvärvat ett kontorshus, \″Kinesiska Muren\″ som tidigare ägdes av NCC, som företaget nu planerar att delvis bygga om till ägarlägenheter.

Studier i Holland visar att införandet av ägarlägenheter i \″miljonprogramsområden\″ både har minskat segregationen och ökat områdets attraktivitet. Tidigare har Skandinavisk Fastighetsfond framgångsrikt bildat en bostadsrättsförening i en annan del av det hus som nu ska byggas om – den så kallade Kinesiska Muren.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige