Image

Aareal Bank begär fastighetsbolag i konkurs

BOLAG Aareal Bank begär Aftonstiernans tre dotterbolag i Sundsvall (Wallholmen), Härnösand och Falun i konkurs.
Publicerad den 9 Februari 2010

Bakgrunden är att bolagen inte har betalat sina räntor och amorteringar.

- Det är förstås beklagligt och även väldigt ovanligt att vi måste tillgripa en sådan åtgärd, säger Jonas Lindholm, ansvarig för bankens verksamhet i Norden, till Sundsvalls Tidning.

Bankens lån på 130 miljoner fördelades till dotterbolagen: 87,4 miljoner till Wallholmen AB i Sundsvall, 34,7 miljoner till Bostad Nord (som då hette Guldkusten) samt 8 miljoner till Vidåsbostäder i Falun.

Thomas Olsgården, som äger koncernen, skriver i ett mejl till Sundsvalls Tidning att det finns ekonomiska resurser i koncernen, men att han inte vet om han tycker att det är värt att fortsätta, efter all uppståndelse som har varit kring honom som person efter den uppmärksammade affären med Mitthem.

Olsgården skriver:

″Tyskarna vill framtvinga Wallholmen Fastighets AB en extra amortering om fem miljoner kronor som har med Mitthem-affären att göra.″

″Från Wallholmens ägare så är det inte en ekonomisk fråga, då pengarna finns tillgängliga, utan mer en känslofråga. Detta med tanke på all den uppståndelse som varit i bland annat media det senaste året, både kring bolagen och mig som person. Jag vet faktiskt helt enkelt inte om det är värt att tillföra mer pengar bara för att nästa dag bli utskälld i lokalmedia, politiker och tjänstemän. Det är nog inte värt detta och jag har ett privatliv och hälsa att ta hänsyn till med.″

Vad gäller Vidåsbostäder, menar Olsgården att bolaget är sålt, men att han inte kan säga till vem.

"Det är sålt i den mening att ett köpeavtal är ingånget, men som jag tyvärr är förhindrad att offentliggöra,″ skriver Olsgården i ett mejl till Dalarnas Tidningar.

Thomas Olsgården menar att den nya ägaren är en långsiktig lösning som också banken borde nöja sig med.

"Den tyska banken ska nog vara tillfredsställd med denna lösning," skriver han.

Konkursförhandling blir den 24 februari i Sundsvalls tingsrätt, enligt Dalarnas Tidningar.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige