Image

50 miljarder investeras i life science-område

STADSUTVECKLING Företrädare för två städer, ett landsting, tre universitet och näringslivet har kommit överens om att gemensamt satsa på att utveckla Karolinska-Norra Stationsområdet till världens främsta område för life science. Fram till 2025 kommer minst 50 miljarder kronor att investeras i området, vilket gör satsningen till den största investeringen i Sverige någonsin.
Publicerad den 11 November 2009

– Den här satsningen gör Stockholm till en av de hetaste regionerna i världen när det gäller att attrahera investeringar och de mest framstående forskarna. Genom satsningen bygger vi samman två städer, samtidigt som vi tar ett viktigt steg mot att bli Europas främsta tillväxtregion, säger Stockholms finansborgarråd Sten Nordin.

Bakom satsningen står de offentliga aktörerna Stockholms stad, Solna stad och Stockholms läns landsting, näringslivet i form av fyra privata forskningsstiftelser samt de tre universiteten Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska högskolan och Stockholms universitet. Aktörerna verkar tillsammans genom stiftelsen Stockholm Science City.

– Stockholm-Uppsalaregionen är redan idag världsledande inom Life Science. Med det som bas har vi nu en möjlighet att tillsammans med de tre internationellt framstående universiteten i Stockholm utveckla ett unikt område i Karolinska-Norra Stationsområdet inom en av de stora framtidsbranscherna, säger stiftelsens ordförande Per Unckel.

Projektet går nu in i en investeringsfas. Intresset från både offentliga och privata investerare är stort. Viktiga redan beslutade satsningar i området är utvecklingen av Nya Karolinska Solna Universitetssjukhus, Science for Life Laboratory och utbyggnaden av fyra life science-kvarter intill det nya sjukhuset samt bygget av Tors Torn. Ett av tornen kommer att vara helt inriktat på verksamheter för life science.

Det är även klart med en rekordstor privat investering i området. Oslo Naeringseiendom A/S kommer att bygga de fyra kvarter som alltså är helt avsedda för life science-verksamhet intill det nya sjukhuset. De bygger också Tors Torn, de två cirka 140 meter höga byggnaderna.


Total investering cirka 50 miljarder kronor
• 5 500 nya bostäder.
• 36 000 arbetsplatser.
• Första inflyttning 2013.
• Överdäckning av E4/E20.
• Färdigbyggt 2025.
• Nytt universitetssjukhus, Nya Karolinska Solna.
• Totalt cirka 600 000 kvadratmeter avsedda för
life science, varav cirka 400 000 kvadratmeter är nya.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige