Image

27 miljoner i bidrag till allmänna samlingslokaler

Sverige Investeringsbidraget till allmänna samlingslokaler på sammanlagt cirka 27,2 miljoner kronor går i år 2018 till lokaler i socioekonomiskt utsatta områden och andra allmänna samlingslokaler för energibesparande åtgärder, tillgänglighetsanpassningar och upprustningar för att höja lokalernas standard. De sökande som får bidrag i år finns från Jävre i Piteå kommun i norr till Pärup i Hörby kommun i söder och de enskilda bidragen varierar från 10 000 kronor till 4 670 000 kronor.
Publicerad den 31 Maj 2018

Intresset för bidraget är fortsatt stort och inför 2018 års beslutsomgång kom 246 ansökningar in varav 91 beviljades bidrag. Boverkets samlingslokaldelegation hade i år 27,2 miljoner kronor att fördela till de sökande. 2017 var det 221 sökanden, varav 97 sökanden fick dela på 27,2 miljoner kronor.

Allmänna samlingslokaler är lokaler som drivs av ideella organisationer samt hålls öppna och tillgängliga för föreningslivets verksamheter som möten, sammankomster, studier, kultur- och fritidsaktiviteter och liknande. De föreningsdrivna samlingslokalerna utgör viktiga offentliga mötesplatser, både på landsbygden och i våra städer.

Investeringsbidraget kan ges till ideella föreningar samt stiftelser och aktiebolag som arbetar utan vinstsyfte, är fristående från en kommun eller kommunala företag och som i sin verksamhet respekterar demokratins idéer, inklusive principerna om jämställdhet mellan könen och förbud mot diskriminering. Boverket ska särskilt prioritera ansökningar som gäller allmänna samlingslokaler i socioekonomiskt utsatta bostadsområden, främst i storstäderna, och lokaler för ungdomar.

Investeringsbidraget kan ges för ny-, om- eller tillbyggnad, standardhöjande reparation samt för köp av allmänna samlingslokaler. Det statliga bidraget kan utgöra högst 50 procent av den totala kostnaden och förutsätter att kommunen bidrar med 30 procent samt att föreningen själv finansierar resterande 20 procent. Investeringsbidrag kan även ges till tillgänglighetsåtgärder. För tillgänglighetsåtgärder får investeringsbidrag ges till hela kostnaden, dock högst 200 000 kronor.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Advicy charmade draknästet – fick största investeringen

Bolag Sandra Mobaraki och Amir Chizari deltog under torsdagen i SVT:s program Draknästet. Deras bolag Advicy vill med hjälp av modern AI-teknik förändra en konservativ fastighetsbransch. I Draknästet sökte – och fick – de fyra miljoner kronor mot 20 procent av bolaget, den största enskilda investeringen i programmets historia. – Det var spännande och nervöst att vara med i programmet, berättar Amir Chizari för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige