Image

11,3 procents värdefall på två år

SVERIGE Enligt IPD:s Svenskt Fastighetsindex föll värdet på svenska fastigheter med 3,8 procent under 2009. De senaste två åren har värdet fallit med 11,3 procent.
Däremot steg värdet på bostadsfastigheter med hela tio procent under 2009.
Publicerad den 26 Februari 2010

Totalavkastningen på svenska fastighetsinvesteringar var 1,4 procent under 2009.

Direktavkastningen var 5,4 procent.

Bostadsfastigheter har utvecklats mycket bra under året, och uppvisar en totalavkastning på 13,9 procent.

Placeringar i kontorsfastigheter drabbades av ett värdefall på 5,6 procent och gav en totalavkastning på -0,4 procent.

Värdefallet orsakades av sjunkande hyror och stigande avkastningskrav. För butiksfastigheter var hyresutvecklingen positiv och värdefallet tannade vid 3,4% och totalavkastningen blev 2,0 procent.

Sämst avkastning gav laceringar i industrifastigheter med -0,7 procent.

Placeringar i svenska aktier gav en totalavkastning på hela 54,1 procent. Investeringar i fastighetsaktier gav något mindre, 31,5 procent. Svenska statsobligationer hade under år 2009 en negativ utveckling och totalavkastningen var -1,0 procent.

Direktägande i fastigheter har med en totalavkastning på 7,5 procent per år slagit både aktie- och obligationsplaceringar på tio års sikt. Under de senaste tio åren har placeringar i aktier gett 2,3 procent och obligationer 5,6 procent.

Fastighetsaktier har dock varit mer lönande med 17,4 procent årligen. Aktieplaceringar innebär dock en betydligt högre risk, eftersom de årliga variationerna i avkastningen för aktier, särskilt fastighetsaktier, varit betydligt större än för både direktägda fastigheter och obligationer.

- Värdefallet har fortsatt för kontorsfastigheter, men fallet har dämpats något jämfört med året innan. Avkastningskraven har justerat upp med 0,1 procentenhet för kontor. Marknadshyran för kontor har fallit i Stockholm, medan den stigit i andra delar av landet och även för butiksfastigheter. Kontorsfastigheter i centrala Stockholm visar därför på det största värdefallet under 2009, kommenterar Christina Gustafsson, vd för IPD Norden och Svenskt Fastighetsindex.

- Bostadsfastigheter tappade i värde under 2008, men har återhämtat det med råge under 2009 då värdena steg med tio procent. Det är det låga ränteläget, efterfrågan, stigande hyror och omvandling till bostadsrätt som driver på värdeuppgången. Återigen har bostäder på både kort och lång sikt visat sig vara den bästa placeringen, med hög avkastning till låg risk. Totalavkastning för bostäder består till största del av värdeförändring, medan direktavkastningen är av större vikt för kommersiella fastigheter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mariette Hilmersson: "Willhem ska fortsätta spela som ett lag"

Bolag Willhem ska samlas, hitta riktningen framåt och utveckla affärsidén. Det säger vd Mariette Hilmersson till Fastighetssverige efter att de nu inrättat en ny position i ledningsgruppen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige