Image
Börshuset i Malmö
Börshuset i Malmö Bild: Wihlborgs

Wihlborgs tar sig an anrika Börshuset i Malmö

Bygg/Arkitektur Malmö Börshus, Börshuset 1, är inte bara en historisk byggnad och symbol för stadens handel och ekonomi, det är också en centralt belägen plats som passeras av cirka 50 000 människor varje dag. Nu startar Wihlborgs den transformation som efter en omfattande renovering kommer lyfta fram husets karaktär och historik och göra den till en mer öppen och dynamisk plats i staden.
Publicerad den 10 Maj 2023

Renoveringen av både fasad och interiör påbörjas under hösten 2023. Syftet är att uppgradera standarden till att bli mer modern och energieffektiv, att återgå mer till Börshusets originalutseende, samt skapa en mer öppen och tillgänglig mötesplats för Malmöbor och besökare såväl dag- som kvällstid. Med en mix av kontor, konferens och restaurang vill Wihlborgs skapa en levande och dynamisk plats.

Byggnaden kommer att ha fyra entréer i olika väderstreck med den överbyggda ljusgården i mitten som nav för byggnaden. En viktig pusselbit för att öka tillgängligheten är en tilltänkt restaurang som vetter mot kanalen. Detta gör att det som idag är husets baksida, det vill säga mot vattnet, kommer att bli mer av en framsida. Övrig planerad verksamhet är kontor och konferens. Arkitektbyrå är Krook & Tjäder.

– Malmö Börshus passeras av mängder av besökare varje dag och har verkligen möjlighet att bli en samlingsplats. Samtidigt förflyttas stadens centrum alltmer mot Malmö centralstation i takt med att Nyhamnen byggs ut. Vi vill att Börshuset ska vara en fortsatt viktig symbol för Malmös historia och ett dragplåster både dag- och kvällstid, säger Andreas Ivarsson, projekt- och utvecklingschef på Wihlborgs.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Arkitekterna Krook & Tjäder AB på Branschguiden

Krook & Tjäder är ett av Sveriges största arkitektkontor och en tongivande aktör i byggandet av staden. Vår kunskap sträcker sig genom hela kedjan i byggprocessen. Vi kan stadsbyggnad, arkitektur, landskap och inredning till produktdesign. Det skapar helhetssyn, verkshöjd och trygghet i genomförandet. Framför allt möjliggör vårt arbetssätt korta ledtider. Vår kompetens innefattar kreativ gestaltning med tydlig koppling till hållbarhet och beständigt byggande och en fastighetsekonomisk insikt och förståelse. Vi börjar med detaljplanen och fullbordar uppdraget med att rita byg...

Läs mer om Arkitekterna Krook & Tjäder AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige