I ett pressmeddelande skriver bolaget att man under första halvåret har genomfört en betydande omstrukturering och genomlysning av pågående projekt och verksamhet vilket medfört att ytterligare nedskrivningar krävts. Efter avstämning med legala ombud har det även beslutats att göra reserveringar för ett sedan tidigare färdigställt logistikprojekt i Danmark. Effekterna summerar till -299 miljoner kronor som alltså tynger resultatet.
– Huvuddelen av effekterna påverkar inte koncernens framtida kassaflöde. Vi ser en fortsatt utmanande marknad främst för nyproduktion av bostäder och den genomlysning vi gjort av våra pågående projekt har syftet att säkerställa att vi baserar våra bedömningar på rätt ingångsvärden och med hänsyn tagen till uppskattad framtida marknadsutveckling. Trots vårt kontinuerliga arbete med kontroll av våra underentreprenörer har rådande marknadsläge även medfört ett antal konkurser i vår leverantörskedja – något som också belastat resultatet för kvartalet, säger vd Jonas Jönehall i en kommentar.
Wästbygg uppger vidare att bolagets bedömning är att man inte längre kommer att uppfylla det finansiella nyckeltalet räntetäckningsgrad gentemot ett fåtal långivare av kortfristiga lån med förfall innan årsskiftet. Avsikten är att inleda ett skriftligt förfarande för att få obligationsinnehavarnas samtycke till avsteg från det finansiella nyckeltalet.
– Att även framgent ha kvar våra obligationsinnehavares och långivares förtroende är en prioriterad fråga för oss. Även om bolagets ränteteckningsgrad reduceras på grund av det negativa resultatet ska det framhållas att bolagets soliditet är fortsatt stark. Vidare är det vår intention att minska bolagets skuldsättningsgrad allteftersom pågående utvecklingsprojekt färdigställs och överlämnas, avslutar Jonas Jönehall.
Wästbyggs aktie sjönk 12 procent efter onsdagens besked. Bolaget släpper sin rapport den 22 augusti.
Presenteras av CDVI
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.