Image

Tunnelbaneavtal banar väg för 14 000 bostäder i Järfälla

Bygg/Arkitektur Nu har avtalen som rör en förlängning av den blå tunnelbanelinjen undertecknats.
Publicerad den 9 Januari 2014
Den blå tunnelbanelinjen i Stockholm byggs ut. Den blå tunnelbanelinjen i Stockholm byggs ut.

Byggnationen ska ge förutsättningar för minst 14 000 nya bostäder i Järfälla och för en regional kollektivtrafikpunkt.

I går samlades parterna i 2013 års Stockholmsförhandling för att signera avtalen om utbyggd tunnelbana. Avtalen som undertecknats av representanter av staten, landstinget och berörda kommuner innebär för Järfällas del en förlängning av blå linjen från Akalla till Barkarby/Stockholm Väst, via Barkarbystaden.

Det skapar förutsättningar för minst 14 000 nya bostäder i Järfälla och för en regional kollektivtrafikpunkt.

Avtalet hanterar sträckningar och stationer men också tidsplaner, organisation och finansiering.

I dag är Järfälla en av de kommuner i Stockholmsregionen som förväntas växa mest och i avtalet om tunnelbanans utbyggnad förväntas Järfälla bidra med 14 000 nya bostäder till 2030. Merparten av dessa kommer att byggas i den redan framväxande Barkarbystaden.

Utbyggnaden av tunnelbanan från Akalla till Barkarby beräknas kosta cirka 2,9 miljarder kronor. Investeringen finansieras gemensamt av staten och Stockholms läns landsting samt Järfälla kommun vars medfinansiering uppgår till 800 miljoner kronor, vilket helt finansieras genom markförsäljning och ökat bostadsbyggande.

– Genom utbyggnaden av tunnelbanan till Barkarby i Järfälla kommer vi kunna bygga både fler bostäder och snabbare. Att vi dessutom nu tar ett tydligt steg mot skapandet av Stockholm Väst som en framtida superpunkt för hela regionen är inte bara bra för Järfälla och Stockholm utan för hela Mälardalsregionen säger Cecilia Löfgreen, kommunstyrelsens ordförande, som signerade avtalet för Järfälla kommun.

En förutsättning för avtalets giltighet är att alla parter i Stockholmsförhandlingen fattar formella beslut om respektive avtal. I Järfälla planeras detta att ske i kommunfullmäktige den 3 mars. Därefter ska detaljplanering med förstudier om spårdragning, stationslägen m.m. utredas. Byggstart är planerad till 2016 och trafikstart till cirka 2021.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige