Image

Tar fram studentbostäder på KTH Campus

Bostäder Akademiska Hus inleder planarbetet för minst 350 studentbostäder på KTH Campus i Stockholm. Detta sker i samarbete med fyra byggare.
Publicerad den 10 April 2013
Studentbostäder ska byggas på KTH Campus. Här är Byggvestas och Utopias förslag. Bild: Utopia
Studentbostäder ska byggas på KTH Campus. Här är Byggvestas och Utopias förslag.

Akademiska Hus utvecklar samarbeten med fyra byggherrar – Skanska, Einar Mattsson, Byggvesta och SBC Bo – för att tillsammans förse KTH Campus med studentbostäder.

– KTH Campus är en mångfacetterad miljö med olika högskolor, forskningsinstitutet och nya företag. Ett viktigt nästa steg är att tillföra boende i miljön. Studentbostäder kommer att bidra till ett än mer levande campus, säger Peter Gudmundson, rektor för KTH.

Akademiska Hus vill med sina samarbetspartners utveckla boende som koncept inne på campus. De partners som valts ut i en bred förfrågan har stor erfarenhet av studentbostadsbyggande och har, tillsammans med sina arkitekter Rosenbergs, Semrén & Månsson, Utopia och Ettelva, redovisat innovativa lösningar kring ekonomi, arkitektur och hur boende och service kan utvecklas tillsammans.

– Vi måste råda bot på bristen på studentbostäder! Att integrera student- och forskarbostäder i campusområdena är en konkurrensfaktor för att skapa attraktiva universitet och universitetsorter och bidrar i högsta grad till Stockholm som en världsledande kunskapsregion, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus Region Stockholm.

- Frågan om studentbostäder i Stockholm är högprioriterad och jag är glad över att vi startar planarbetet för 350 nya studentlägenheter inne på KTH Campus. Det är inte en dag för tidigt, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) som själv har studerat 5 år på KTH.

- Idag är KTH Campus ganska ödsligt kvällstid och den norra delen är glest bebyggt. Att komplettera med studentbostäder är ett utmärkt sätt att skapa en levande och roligare stadsmiljö, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

Satsningen på studentbostäder på KTH Campus är en i raden av liknande satsningar som Akademiska Hus bidrar till på campusområden runt om i landet. I Stockholm planerar Akademiska Hus för studentbostäder också i Albano, på Karolinska Institutet Campus Solna och i Flemingsberg. Sammanlagt innehåller planerna i Stockholm drygt 2 200 lägenheter. I hela landet medverkar företaget till att fler än 5 000 studentbostäder ska bli verklighet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige