Image

Sveafastigheter släpper arenaprojekt – och skänker mark till Kalmar FF

BOLAG Upprepade förseningar och ett klart försämrat marknadsläge har i grunden förändrat förutsättningarna för tidigare överenskommelser. Sveafastigheter har därför beslutat att lämna sin aktiva roll i arenaprojektet. För att ändå möjliggöra ett bygge lämnar Sveafastigheter ett bidrag till Arenabolaget och skänker den aktuella marken till Kalmar FF, förutsatt att arenan står klar senast 2011.
Publicerad den 31 Juli 2009

Sveafastigheter äger marken i kvarteret Bilen genom fonden Sveafastigheter Sverige I. Denna fond har en livslängd som sträcker sig till 2010, med en maximal möjlighet att förlänga den fram till 2012. De upprepade förseningarna har inneburit att det blivit tydligt att fonden inte kommer att kunna agera som aktiv part i arenaprojektet på det sätt som varit tanken från början.

Därutöver har, till följd av finanskrisen, de positiva effekter projektet hade för Sveafastigheter i form av vidare utvecklingsmöjligheter minskat kraftigt och skjutits långt fram i tiden.

Sammantaget är den enda rimliga konsekvensen att Sveafastigheter avstår från att delta i projektet.
Det skulle vara både kostsamt och tidskrävande för Kalmar FF att börja om från början och utveckla en arena på en annan plats. Sveafastigheter har därför beslutat att överföra ägandet av marken där arenan projekteras till Kalmar FF:s arenabolag, efterskänka samtlig dokumentation avseende projektet till bolaget, vilket motsvarar en nedlagd kostnad om cirka fem miljoner kronor samt lämna ett bidrag till arenabolaget om fem miljoner kronor för att projektet fortsatt kan drivas
framåt, förutsatt att arenaprojektet påbörjas senast 31 mars 2010 och färdigställs senast under 2011.

- Sveafastigheter beklagar att processen tagit så pass lång tid att tidsfaktorn blivit en viktig del av övervägandet samt att förutsättningar som legat utanför såväl Sveafastigheters, arenabolagets som Kalmar kommuns kontroll försvårat genomförandet av arenaprojektet, särskilt som det är vår uppfattning att en ny arena skulle bidra positivt till såväl regionens som Kalmar FF:s vidare utveckling, säger Simon de Château, vd på Sveafastigheter.

- Upprepade överklaganden och en starkt förändrad finansmarknad är inget som någon part kunnat påverka. Detta resulterar nu i att Sveafastigheter lämnar projektet, vilket vi beklagar, samtidigt som vi ändå ges möjligheten att fullfölja vårt arenaprojekt, om än under nya förutsättningar, säger Ronny Nilsson, Arenabolaget.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige