- Minskningen i rest kapital innebär ett trendbrott och betyder sannolikt att fonderna numera i hög grad fokuserar på att investera kapitalet istället för att resa nytt, säger Karin Witalis, Head of Research på DTZ.
Den större delen av kapitalet, 80 procent, väntas liksom tidigare investeras i blandfonder, så kallade multi sector funds. Dessa investerar i flera olika fastighetsslag. Hos de fonder som håller sig till en sektor, single sector funds, är intresset störst för handelsfastigheter, följt av industri/logistik.
För första gången sedan mätningarna inleddes 2009, är idag majoriteten av fonderna inriktade på endast ett land (single country funds). Detta kan tolkas som att investerarna fokuserar på marknader som de känner till. Av kapitalet som är öronmärkt för enskilda länder, är mer än hälften (51procent) inriktat på USA. Storbritannien är tvåa med tio procent.
Beträffande Norden bedömer DTZ att 79 miljarder kronor av rest kapital kommer att finnas tillgängligt för investering i nordiska fastigheter under 2012. Detta är i linje med uppskattningen från i fjol. Av det resta kapitalet som är öronmärkt för Norden antas 58 procent eller 46 miljarder kronor komma att investeras i svenska fastigheter.
- Det är intressant att kapitalet som rests för Norden inte har minskat till följd av krisen. Vi upplever att starkt intresse för svenska fastigheter både från inhemska och utländska investerare. Svenska fastigheter kan fortfarande uppvisa hyrestillväxt. Att Sverige inte är med i Euro-samarbetet kan också ses som en fördel just nu, säger Patrik Kallenvret, vice vd på DTZ.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.