Image

Svagt neråt för fastighetsinvesteringar globalt – men Norden är ett undantag

Sverige DTZ Research uppskattar att 2 150 miljarder kronor av nytt kapital kommer att finnas tillgängligt att investera i fastigheter globalt under 2012. Detta är en minskning med fyra procent jämfört med DTZ:s uppskattning från slutet av 2010. Men för Norden ser det stabilt ut.
Publicerad den 29 September 2011
karin Witalis. Bild: DTZ. Bild: DTZ
karin Witalis. Bild: DTZ.

- Minskningen i rest kapital innebär ett trendbrott och betyder sannolikt att fonderna numera i hög grad fokuserar på att investera kapitalet istället för att resa nytt, säger Karin Witalis, Head of Research på DTZ.

Den större delen av kapitalet, 80 procent, väntas liksom tidigare investeras i blandfonder, så kallade multi sector funds. Dessa investerar i flera olika fastighetsslag. Hos de fonder som håller sig till en sektor, single sector funds, är intresset störst för handelsfastigheter, följt av industri/logistik.

För första gången sedan mätningarna inleddes 2009, är idag majoriteten av fonderna inriktade på endast ett land (single country funds). Detta kan tolkas som att investerarna fokuserar på marknader som de känner till. Av kapitalet som är öronmärkt för enskilda länder, är mer än hälften (51procent) inriktat på USA. Storbritannien är tvåa med tio procent.

Beträffande Norden bedömer DTZ att 79 miljarder kronor av rest kapital kommer att finnas tillgängligt för investering i nordiska fastigheter under 2012. Detta är i linje med uppskattningen från i fjol. Av det resta kapitalet som är öronmärkt för Norden antas 58 procent eller 46 miljarder kronor komma att investeras i svenska fastigheter.
- Det är intressant att kapitalet som rests för Norden inte har minskat till följd av krisen. Vi upplever att starkt intresse för svenska fastigheter både från inhemska och utländska investerare. Svenska fastigheter kan fortfarande uppvisa hyrestillväxt. Att Sverige inte är med i Euro-samarbetet kan också ses som en fördel just nu, säger Patrik Kallenvret, vice vd på DTZ.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige