Uppdraget ska ske i samråd med Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag (SABO).
– Claes Stråth är en erfaren förhandlingsledare och vår förhoppning är att regeringens initiativ kan samla parterna för att se om det finns potential eller behov att utveckla hyressättningssystemet, säger bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan.
– För att öka bostadsbyggandet är det viktigt att alla delar av bostadsmarknaden fungerar så bra som möjligt. Därför vill vi att bostadsmarknadens parter samlas för att se om de gemensamt kan komma fram med förslag som kan utveckla hyressättningssystemet, säger finansminister Magdalena Andersson.
Centrala frågeställningar i uppdraget är hyressättningens betydelse för bland annat bostads¬byggandet, bristen på hyresbostäder och rörligheten på bostadsmark-naden. Grundläggande är även att säkerställa hyres¬gästernas trygghet, inte minst besittningsskyddet, och beakta effekter på segregationen på bostadsmarknaden.
Förhandlingsledaren ska samråda med utredningen Stärkt ställning för hyresgäster (dir. 2015:83), Boverket och andra relevanta aktörer och myndigheter. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet i en slutrapport senast den 10 maj 2016.
– Vi välkomnar att parterna får i uppdrag att tillsammans med en förhandlingsledare ta fram förslag kring hur hyresrätten som boendeform kan utvecklas inom ramen för dagens förhandlingssystem, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.
– Det kollektiva förhandlingssystemet har i dag inbyggda brister som gör det ineffektivt, omodernt och onödigt kostsamt. Att se över hur man inom dagens ramverk kan åstadkomma förbättringar är nödvändigt – och i en sådan process bidrar vi naturligtvis gärna konstruktivt – men det är inte tillräckligt. Vi tolkar därför uppdraget så att det ger utrymme också för tydliga reformer, kommenterar Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna.
Presenteras av CDVI
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.