Image
Nu har Karlstad Energi invigt sitt nya kraftvärmeverk, Heden Etapp 3. Slutnotan visar att kostnaden för projektet blivit 150 miljoner kronor lägre än beräknat.
Nu har Karlstad Energi invigt sitt nya kraftvärmeverk, Heden Etapp 3. Slutnotan visar att kostnaden för projektet blivit 150 miljoner kronor lägre än beräknat. Bild: Tengbom

Stor miljösatsning i Karlstad

Energi/miljö Nu har Karlstad Energi invigt sitt nya kraftvärmeverk, Heden Etapp 3. Kraftvärmeverket är Karlstads kommuns största satsning hittills. Slutnotan visar att kostnaden för projektet blivit 150 miljoner kronor lägre än beräknat.
Publicerad den 19 Mars 2015
Heden Etapp 3. Bild: Tengbom
Heden Etapp 3.

Tengbom har varit med som arkitekter genom hela processen, sedan 2011. I och med det nya kraftvärmeverket har Karlstads Energi fasat ut den fossila oljan helt ur fjärrvärmeproduktionen.
– Som arkitektkontor har vi tagit ansvar för den visuella gestaltningen av det nya kraftvärmeverket, samt att strategiskt se de förutsättningar och utmaningar ett så här pass omfattande projekt innebär, säger Jonas Haglund, arkitekt och kontorschef för Tengbom i Karlstad.

2011 antog kommunfullmäktige i Karlstad en budget på 1 043 miljoner kronor för Heden Etapp 3. Slutnotan ser ut att hamna runt 900 miljoner kronor. Bra planering, lyckade upphandlingar och en starkare valuta i början av projektet är några av förklaringarna till att kostnaden för investeringen ser ut att bli cirka 150 miljoner kronor lägre än beräknat.

– För ett väsentligt lägre belopp har vi fått en större panna och en kraftfullare turbin än vad vi planerat för. Sammantaget är det ingen överdrift att påstå att detta har varit ett mycket lyckat projekt, säger Karlstads Energis Johan Thelander som varit huvudprojektledare för det nya kraftvärmeverket.

Tengbom har i projektet bidragit med modellvisualisering, systemhandling, upphandling av mark-, bygg- och processentreprenörer samt arbetat med bygghandlingar i projektet. En strategisk överblick har varit avgörande för genomförandet av projektet.

I och med det nya kraftvärmeverket har Karlstads Energi fasat ut den fossila oljan helt ur fjärrvärmeproduktionen. Det innebär att fjärrvärmen i Karlstad har gått från att ha varit helt oljeberoende till att bli fossilbränslefri på 30 år. När kraftvärmeverket står klart kommer Karlstads Energi att kunna öka sin elproduktion med 70 procent.

En annan stor miljöfördel med det nya kraftvärmeverket är att den förnybara elproduktionen fördubblas vid Hedenverket, från 100 till 200 GWh under år med normala temperaturer. 200 GWh motsvarar ungefär årsanvändningen av el för 66 000 lägenheter.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Kreditanalytikern: "Rekonstruktionshotet är inte överspelat för SBB"

Ekonomi/Finansiering På nytt står SBB:s ekonomi i fokus när likviditeten framåt ifrågasätts, denna gång av kredithuset Fitch. Fastighetssverige vände sig till Louis Landeman, chef för kreditanalys på Danske Bank, för hans åsikter om hur bolaget hanterat krisen så här långt och vilka utmaningar de har framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige