Det finns många fördelar med att hyresgäster delar, såväl ekologiska, sociala och ekonomiska. Förutom mindre konsumtion av varor bidrar det till nya möten mellan grannar och bättre grannsämja. Delad uthyrning av kommersiella utrymmen skapar förutsättningar för en hållbar användning av lokaler. Genom att inventera intresse och behov bland sina hyresgäster kan vi skapa hållbara delningslösningar – som till exempel att tillhandahålla digitala plattformar, upplåta lokaler, introducera en tjänst eller sprida information.
I Solberga finns delningsappen Swinga där Stockholmshems hyresgäster enkelt kan dela och låna prylar av varandra. Bolaget stöttar även hyresgästers egna initiativ med gemensamma odlingsytor och har nyligen startat ett samarbete med Vakansa för delning av kommersiella lokaler.
– Vi har genom dialog med våra hyresgäster och ett samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet identifierat vilken typ av delning som passar i Solberga, och hur vi kan bidra till att den fungerar. Genom att tillhandahålla lösningar och kommunicera om dem i våra kanaler har vi nått ut och delningen har kommit igång, säger Lena Hanses, projektledare i Gröna Solberga.
Delningsarbetet i Solberga har gett viktig erfarenhet som nu kan tas vidare till andra områden. I samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet har Stockholmshem tagit fram en guide som genom sju steg vägleder bostadsbolag i hur de kan öka möjligheterna till delning mellan boende och verksamheter.
– Tanken med guiden är att hjälpa oss och andra att hitta rätt i arbetet med delning och skapa rätt förutsättningar att lyckas med den! Det behövs inte stora projekt för att komma igång, däremot är det bra att känna till framgångsfaktorer och fallgropar, säger Lena Hanses, projektledare.
Presenteras av LEDVANCE
Presenteras av Aros Kapital
Bygg/Arkitektur Den svenska padelhajpen gick upp som en sol och ner som en pannkaka. Kvar står nu tomma hallar runtom i Sverige som väntar på att stöpas om till något annat. I Göteborg tas nu första steget i att förvandla överblivna hallar till välkomna tillskott till idrottsrörelsen när padel byts till tennis vid Delsjön. Karl Ljunggren, vd för L2 Fastigheter och ordförande i Göteborgs Tenniscenter, berättar för Fastighetssverige om arbetet med att ställa om lokalen, om satsningen och behovet den möter, om tidigare storspelaren Magnus Gustafssons roll i arbetet och hur man hoppas kunna inspirera andra att bidra till att övergivna padelhallar fortsätter användas till idrottsverksamhet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.