– Vi ser fram emot att bygga detta tillsammans med alla inblandade aktörer. Lokalerna kommer att tillföra en unik och samhällsviktig provningskapacitet för vår anläggning i Borås, säger Rune Henriksson, chef för fastighet och service på Rise.
Rise är ett statligt forskningsinstitut som erbjuder expertis och test- och demonstrationsmiljöer för framtidssäkra teknologier, produkter och tjänster. Avtalet som Serneke tecknat med Rise innefattar strategisk utveckling av ett nytt elektromobilitetslaboratorium för utveckling av hållbara lösningar för elbilar och andra elfordon. Det blir en byggnad för säkerhetskritisk provning, bland annat kopplat till laddning, kortslutning, mekanisk chock, extrema temperaturer och brandrisker. Laboratoriet, som har en bruttoarea på 4100 kvadratmeter, kommer även husera forskning av batterier och komponenter för vätgasapplikationer.
Seel är en testbädd för forskning och utveckling inom elektromobilitet, ägd och driven av Chalmers och Rise i ett gemensamt bolag. Laboratoriet i Borås är en av tre anläggningar inom Seel.
– Seel kommer säkerställa att Sverige fortsätter att ligga i framkant när det handlar om innovation inom transportsektorn och vi har bra förutsättningar för att bli en världsledande testbädd för elektromobilitet. Vi ser fram emot att tillsammans med Serneke och Rise bygga upp den säkerhetskritiska verksamheten inom Seel, säger Henrik Svenningstorp, vd Seel.
– Det är väldigt roligt att få arbeta med detta projekt, det blir en speciell byggnad som bland annat kräver komplicerade betongarbeten för att klara av de tester som ska utföras i byggnaden, säger Peter Andersson, affärschef på Serneke.
Projektet är uppdelat i två faser, där projektering och budgetering sker i fas 1 och byggnation i fas 2. Projektering och planering av byggnation påbörjas inom kort. Byggstart planeras till sommaren och laboratoriet beräknas stå färdigt våren 2023.
Ordervärde för projektet inkluderas i orderingången vid tecknande av entreprenadkontrakt i fas 2.
Juridik I september förra året fick Serneke uppdraget att bygga två nya simhallar åt Göteborgs stad. Nu riskerar projekten att försenas. Och det är inte det enda projektet där framtiden är oviss. Fler beställare som drabbats av konsekvenserna efter konkursen försöker nu få kontroll över situationen.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.