Image
Bild: Axel Ohlsson

SBB tecknar avtal för upplösning av Unobo

Transaktioner Som ett steg i SBB:s arbete med att på sikt lösa upp samägda strukturer med bostäder har SBB tecknat ett ramavtal med Riksbyggen avseende en upplösning av det gemensamma ägandet av bostadsfastighetskoncernen Unobo AB. Innan uppdelning äger SBB 70 procent och Riksbyggen 30 procent av Unobo AB. SBB tänker samordna sin del av fastigheterna inom Unobo AB med Sveafastigheters bostadsbestånd. Riksbyggen fortsätter att förvalta Unobo AB:s bestånd fram till utgången av 2024.
Publicerad den 30 April 2024

– SBB:s nya koncernstruktur följer en tydlig förvaltningsmodell och portföljstrategi. Sveafastigheter är ett nyckelinnehav som ska äga koncernens bostadsinnehav. Vi får nu möjlighet att samordna det kvarvarande beståndet från Unobo med Sveafastigheter, vilket förenklar koncernstrukturen och skapar effektiviseringsvinster, säger Leiv Synnes, vd för SBB.

Fastigheterna har fördelats baserat på en uthyrningsbar yta om cirka 500 000 kvadratmeter. Riksbyggen förvärvar fastigheter motsvarande sin andel av Unobo AB samtidigt som SBB förvärvar Riksbyggens 30 procentiga andel i Unobo AB som därmed blir helägt av SBB. Kvar i Unobo AB blir cirka 5 200 lägenheter fördelade på 63 fastigheter om totalt cirka 355 000 kvadratmeter.

Störst del av det kvarvarande beståndet är beläget i Linköping, Helsingborg och Skellefteå. Kvarvarande fastigheter i Unobo AB har ett bokfört värde om 8,4 miljarder kronor per den 31-12-2023. Affären är villkorad sedvanliga fullföljandevillkor avseende upptagande av finansiering och förväntas slutföras i maj.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige