Image
SBB har sålt 19 miljoner aktier i JM, vilket motsvarar nästan hela innehavet.
SBB har sålt 19 miljoner aktier i JM, vilket motsvarar nästan hela innehavet. Bild: SBB/JM

SBB har sålt 19 miljoner aktier i JM

Bolag SBB har sålt totalt 19 miljoner aktier i JM för cirka 2,8 miljarder kronor. Köpare är svenska och internationella investerare. Efter försäljningen kontrollerar SBB cirka 2,9 procent av kapitalet och rösterna i JM och har därmed gått från största ägare till sjätte störst.
Publicerad den 12 Maj 2023

Transaktionen motsvarar cirka 29,5 procent av kapitalet och rösterna i JM. Priset per aktie var 148,10 kronor, vilket motsvarade stängningskursen för JM på torsdagen. Efter försäljningen kontrollerar SBB cirka 2,9 procent av kapitalet och rösterna i JM.
– Försäljningen innebär en fokusering på bolagets kärnverksamhet och en ytterligare förstärkning av SBB:s finansiella position, uppger vd:n Ilija Batljan i ett pressmeddelande.

SBB har åtagit sig att inte avyttra ytterligare aktier i JM under en period om 90 dagar med vissa sedvanliga undantag.

Priset för aktierna har förhandlats på armlängds avstånd med investerare och bedöms av SBB, efter diskussioner med rådgivaren SEB, vara marknadsmässigt.

Försäljningen kommer bara några dagar efter det att ordföranden Lennart Schuss, i en intervju med bland annat TT, svarat att det inte kan bli aktuellt att sälja JM-aktier för att få in kapital.
– Nej, det kan inte bli aktuellt. Vi tycker JM är en fantastiskt bolag, sade han i tisdags till TT.

SBB har gjort stora förluster på innehavet i JM sedan man köpte in sig på 20 procent i juni 2021. I årsredovisningen för 2022 är det redovisade värdet på JM-innehavet 6,6 miljarder kronor, men under torsdagen sålde man alltså merparten av sitt innehav för drygt 2,8 miljarder.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige