Image
Roger Akelius.

Roger Akelius: "Leiv behövs hos SBB"

Bolag För Fastighetssverige kommenterar Akelius grundare Roger Akelius fredagens stora bomb i fastighetsbranschen – att Ilija Batljan avgår som vd för SBB och ersätts av Akelius CFO Leiv Synnes.


Leiv Synnes och Ilija Batljan.

Ilija Batljan avgår som vd för SBB – ersätts av Leiv Synnes

Bolag Styrelsen i SBB väljer att byta ut Ilija Batljan som vd. Han ersätts av Leiv Synnes, nuvarande CFO och vice vd för Akelius, som tar över vd-stolen i SBB från och med måndag 5 juni.


Ilija Batljan, vd för SBB.

Uppgifter: Ilija Batljan till London för att hitta köpare

Bolag Ilija Batljan har rest till London för att leta efter köpare som kan rädda SBB, rapporterar Dagens industri som hänvisar till Bloomberg.


IB Invest senarelägger Q1-rapporten

Bolag Ilija Batljans pressade ägarbolag Ilija Batljan Invest har beslutat att senarelägga publiceringen av bolagets delårsrapport. Nytt datum för publicering av delårsrapporten är 9 juni 2023.


Danske Banks seniora kreditanalytiker Louis Landeman om krisen i SBB.

Kreditexperten om SBB:s kollaps: "Ser inte konkurs som huvudscenariot, men..."

Bolag SBB:s fullskaliga kris förvärrades ytterligare under onsdagen då både B- och D-aktien slaktades skoningslöst på börsen och båda aktieslagen rasade en bra bit över 20 procent. Danske Banks seniora kreditanalytiker Louis Landeman ger sin dom över bolagets valmöjligheter och framtid i det här utsatta läget.


Ilija Batljan, vd för SBB.

Ilija Batljans privata bolag skjuter upp räntebetalningar

Bolag Ilija Batljans investmentbolag IB Invest kommer att tillfälligt skjuta upp räntebetalningarna på ett hybridlån med evig löptid, enligt ett pressmeddelande.


SBB har sålt 19 miljoner aktier i JM, vilket motsvarar nästan hela innehavet.

SBB har sålt 19 miljoner aktier i JM

Bolag SBB har sålt totalt 19 miljoner aktier i JM för cirka 2,8 miljarder kronor. Köpare är svenska och internationella investerare. Efter försäljningen kontrollerar SBB cirka 2,9 procent av kapitalet och rösterna i JM och har därmed gått från största ägare till sjätte störst.


Sverre Linton, Aktiespararnas chefsjurist, om krisläget i SBB.

Aktiespararnas chefsjurist: "Det värsta som kunde hända för Ilija"

Bolag SBB:s B-aktie gjorde sin sämsta dag någonsin på börsen och tappade över 24 procent under tisdagen, en ytterligare försämring efter måndagens tapp på drygt 20 procent. Raset i SBB drog även med sig hela fastighetssektorn som föll över 4,5 procent. Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton säger till Fastighetssverige att SBB är ett oerhört pressat bolag som nu behöver hitta övertygande lösningar för att lösa sin refinansiering. Han ger också sin syn på Ilija Batljans framtid i bolaget.


Ilija Batljan, vd för SBB.

Krisåtgärden: SBB stoppar utdelning och avbryter nyemissionen

Bolag SBB höll ett extrainsatt styrelsemöte under måndagskvällen, detta med anledning av S&P:s nedgradering av bolagets kreditbetyg till BB+ från BBB-. Efter mötet meddelade bolaget att man stoppar utbetalningen av utdelning och drar tillbaka företrädesemissionen av D-aktier, detta för att stärka likviditeten.


SBB slaktades på börsen efter betygssänkning

Bolag SBB:s B-aktie rasade nästan 20 procent under måndagen, den näst sämsta dagen för aktien någonsin, och D-aktien rasade ännu mer med över 26 procent under en blodröd dag på börsen för Ilija Batljans fastighetsbolag. De kraftiga rasen kom efter det att kreditvärderingsinstitutet S&P nedgraderat SBB:s kreditbetyg till BB+, eller "skräpstatus", med negativa utsikter. Läs SBB:s kommentar till betygssänkningen och delar av S&P:s negativa analys.


Ilija Batljan, vd för SBB.

SBB:s tre vägval för Sveafastigheter

Bolag I slutet av februari meddelade SBB att man undersökte möjligheten att notera dotterbolaget Sveafastigheter – under förra fredagens presentation av Q1-rapporten meddelade dock Ilija Batljan att det finns ytterligare två vägval som bolaget kan ta när det gäller Sveafastigheters framtid. SBB:s vd kommenterar även den fortsatta försäljningsambitionen för 2023.


Rapporten gav svängig börs för SBB

Bolag SBB:s kvartalsrapport och nyheten om en nyemission av D-aktier för 2,63 miljarder fick ett svalt mottagande av marknaden under den inledande fredagshandeln och SBB:s B-aktie var nere med över 13 procent under förmiddagen. Senare under dagen återhämtade sig dock aktien rejält och sedan svängde den igen för att stänga på över sex procent minus.


Ilija Batljan, vd för SBB.

Mångmiljardförlust för SBB – fortsätter skriva ner värden

Bolag SBB redovisar en resultatförlust på nästan 3,9 miljarder för det första kvartalet, samtidigt som värdeförändringar på fastigheter uppgår till drygt 2,3 miljarder kronor. Bolaget skriver även ned sitt innehav i JM med 160 miljoner kronor.


Ilija Batljan, vd för SBB.

Bonuslyft för Batljan under 2022

Bolag SBB:s vd ökade grundlönen förra året och fick även ett bonuslyft på närmare 55 procent jämfört med 2021.


Ilija Batljan, vd för SBB.

SBB har slutfört finansiering på 11,6 miljarder kronor under Q1

Bolag SBB har slutfört refinansiering och ny finansiering på totalt 11,6 miljarder kronor under det första kvartalet. Samtidigt meddelar bolaget att man slutfört det andra tillträdet med Brookfield och erhållit 2,1 miljarder kronor.


Ilija Batljan, vd för SBB.

Batljan: SBB har en väldigt stark kreditportfölj

Bolag Fastighetsbolaget SBB har en väldigt stark kreditportfölj. Det budskapet kablades ut av vd Ilija Batljan i samband med en kreditkonferens anordnad av Pareto, det rapporterar Dagens industri.


Ilija Batljan, vd för SBB.

Ilija Batljan Invest minskar nettoresultatet

Bolag Ilija Batljan Invest, SBB-vd:ns egna investmentbolag, redovisar minskande nettoresultat under fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan.


Ilija Batljan, vd för SBB.

Efter storstädningen 2022 – det siktar Batljan på att uppnå i år

Bolag 2022 var ett storstädnings-år för SBB – allt för att få till en bättre balansräkning och minska skuldsättningen. Det jobbet tar inte slut i början av 2023 men Ilija Batljan tar sig också an året med förhoppningen om en upptinad obligationsmarknad och ett fortsatt samarbete med den kanadensiska investeraren Brookfield som ska stimulera tillväxt för de båda aktörerna i Europa de kommande åren.


Ilija Batljan, vd för SBB, och Viktor Mandel, vd för Sveafastigheter.

SBB undersöker möjlighet att notera Sveafastigheter

Bolag Styrelsen i Samhällsbyggnadsbolaget har beslutat att utvärdera förutsättningarna att notera dotterbolaget Sveafastigheter. Sveafastigheter kommer inför noteringen att äga bostadsfastigheter i direktägda bolag, joint ventures samt noterade aktier för totalt cirka 15 miljarder kronor. Av detta motsvarar SBB:s substans cirka åtta miljarder kronor. I samband med en sådan notering avser SBB att avyttra omkring 70 procent av aktierna i bolaget. Styrelsen bedömer att noteringen av Sveafastigheter kommer att möjliggöra ökat aktieägarvärde genom fortsatt fokusering och specialisering. Vidare bedöms likviden möjliggöra en minskad skuldsättning och därmed ytterligare förstärka bolagets finansiella ställning.


Ilija Batljan, vd för SBB.

SBB minskade resultatet kraftigt – redo att sälja fastigheter för sex miljarder

Bolag SBB:s resultat under 2022 minskade kraftigt. Nu tittar SBB på att knoppa av Sveafastigheter samt försäljningar av fastigheter för sex miljarder kronor.