Image

SBB gör nya miljardköp

Transaktioner SBB köper av Klövern i Säter och Karlskrona för 850 miljoner kronor. Samtidigt utökar SBB sitt bestånd i Borlänge och köper för 750 miljoner kronor av kommunen.
Publicerad den 16 December 2016
SBB köper av Klövern. Bild: SBB
SBB köper av Klövern.

SBB köper fyra fastigheter i Säter och tolv fastigheter i Karlskrona för sammanlagt 850 miljoner kronor. Fastigheterna i Säter har en total uthyrningsbar yta på 44 000 kvadratmeter, ett hyresvärde på 37 miljoner kronor, har en ekonomisk uthyrningsgrad på 93 procent, Landstinget Dalarna är största hyresgäst. Tillträde sker den 15 december 2016.

Fastigheterna i Karlskrona – totalt 57 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta, 62 miljoner kronor i hyresvärde, en ekonomisk uthyrningsgrad uppgående till 95 procent och Karlskrona Kommun som största hyresgäst. Tillträde sker den 2 maj 2017. Avtalet om köp av fastigheterna i Karlskrona innehåller ett finansieringsförbehåll och avses finansieras genom en kombination av banklån och eget kapital.

– Vi glädjer oss åt en lyckad försäljning i Göteborg samtidigt som SBB genom förvärv etablerar sig i en ny regionstad vilket stärker vår ambition att vara ett fastighetsbolag i hela Sverige. Den förvärvade fastighetsportföljen innebär att vi går in i Karlskrona där vi också hoppas kunna fortsätta att utvecklas, säger Ilija Batljan, vd för SBB.

Samtidigt har SBB ingått ett avtal med Borlänge kommun om att köpa en fastighetsportfölj omfattande nio bostads- och samhällsfastigheter i Borlänge för 750 miljoner kronor. Portföljen har en total uthyrbar area om 50 016 kvadratmeter varav 18 853 kvadratmeter (38 procent) utgörs av bostäder och 31 163 kvadratmeter (62 procent) utgörs av samhällsfastigheter.

NAI Svefa var säljrådgivare åt Borlänge kommun.

De totala hyresintäkterna 2016 bedöms uppgå till cirka 60 miljoner kronor varav cirka 40 procent utgörs av bostadshyror och cirka 60 procent utgörs av lokalhyror. SBB övertar alla befintliga avtal med hyresgästerna. För stadshuset skrivs ett nytt särskilt hyresavtal som ger kommunen tillgång till stadshuset i 15 år, med option på förlängning.

Samhällsbyggnadsbolaget tillträder fastigheterna den 8 februari 2017. Förvärvet finansieras med eget kapital och lån.

– Vi är glada över att fortsätta att expandera i Borlänge. Den förvärvade fastighetsportföljen innebär att vi stärker vår närvaro i kommunen med såväl bostäder som fler samhällsfastigheter. Sedan tidigare äger SBB en utbildningsfastighet i Borlänge, säger Ilija Batljan, vd för SBB.

Köparens ombud i båda affärerna har varit Wistrand advokatbyrå.

NAI Svefa var rådgivare åt Borlänge kommun.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige