I eftermiddag presenteras rapporten, men redan på DN Debatt i dag ger de tre före detta politikerna Agneta Dreber, Göran Persson och Olle Wästberg sin syn på saken.
De menar att det låga bostadsbyggandet är ett hot mot Sveriges ekonomi, att hushållens skuld är ett mindre problem än barriärerna till bomarknaden. De vill att taket för bolån slopas, att ränteavdragen sänks och att staten återtar en aktiv roll för byggandet.
De skriver angående bolånetaket:
”Enligt den statliga utredningen om överskuldsättning och Finansinspektionens stickprover är det främst hushåll med stora tillgångar och hög inkomst som bär de största skulderna. Det finns med andra ord lite som tyder på att hushållens skuldsättning skulle vara ett stort problem för den finansiella stabiliteten.
Bolånetaket utgör en kraftig inträdesbarriär för personer som är nya på bostadsmarknaden och som saknar pengar till kontantinsatsen. Samtidigt är hyresmarknaden ofta inte ett alternativ, särskilt inte i storstäderna. I praktiken stängs därmed alla dörrar till en rimlig bostadssituation.”
Om ränteavdrag och skatteväxling:
”Nu när räntenivåerna är låga är det även rätt tid att se över ränteavdragen. Men det räcker inte, vi behöver även genomföra en skatteväxling som syftar till en mer välfungerande bostadsmarknad. Högre fastighetsavgift och förändrade ränteavdrag bör växlas mot högre bostadsbidrag, sänkt reavinstskatt samt slopad uppskovsränta och höjt tak för uppskov. Bolånetaket bör avskaffas, parallellt med att Sverige återigen får en amorteringskultur, med huvudregeln att bolånen amorteras. Taket för privatpersoners ränteavdrag bör sänkas från dagens 100?000 kronor per person och år till 75?000 kronor, vilket kommer att ha en långsiktig påverkan på prisutvecklingen. Nuvarande takgräns tillkom för att möjliggöra lån på uppemot 1,5 miljoner kronor när räntenivån låg på cirka sju till åtta procent”.
Om statens roll:
”Staten måste återta en roll genom att göra det ingen annan aktör kan göra, nämligen genomföra sådana investeringar i infrastruktur som skapar förutsättningar för fler bostäder.
Gör bostadsbyggande till huvudsyfte vid planering av infrastruktur och öppna på så sätt upp nya områden för bostäder.
Tillsätt statliga förhandlingspersoner med uppdraget att förena investeringar i infrastruktur med nya bostäder på fler ställen runt om i landet där det finns ett bostadsförsörjningsproblem.
Kommunerna bör i gengäld planlägga mark i större omfattning, och kommuner i attraktiva lägen som inte satsar på bostäder bör inte heller få några statliga infrastrukturpengar.”
Om stärkt konkurrens inom byggsektorn.
”Byggsektorn har länge setts som nationell. Det har också inneburit att sektorn har halkat efter den konkurrensutsatta exportindustrin i effektivitetsutveckling. Det finns tydliga inträdeshinder för utländska företag till den svenska byggmarknaden, exempelvis installationsföretag, bland annat genom de mycket komplicerade tillståndsprocesserna och genom att byggregler inom EU inte är harmoniserade.
Varje husbygge är fortfarande i hög utsträckning unikt. För att sänka byggkostnaderna behövs ett mer industriellt och rationellt byggande. Utan lägre kostnader blir de bostäder som byggs alltför dyra, särskilt i kombination med höga markpriser.
Inför gemensamma byggregler för Norden och Baltikum för att skapa en större marknad, som i sin tur kan driva på industrialiseringen av sektorn
Avskaffa möjligheten för kommunerna att införa särkrav utöver de nationella kraven, exempelvis på tillgänglighet och energiprestanda
Utveckla och förstärk byggnadsarbetarrollen för nya behov. Det är inte rimligt att bygget av ett badrum kräver uppemot tio olika yrkeskategorier som alla måste vänta på varandra.”
Om planprocessen:
”Lagstiftning och normer inte hunnit med. Det gällande regelverket tillkom under en tid då städerna växte på bredden och dittills oanvänd mark togs i anspråk för nya bostadsområden.
Stat och kommun måste ta ansvar för att sänka planriskerna i byggandet. Det svenska plan- och regelsystemet är ett konkurrenshinder som fördyrar byggandet. Långa och osäkra planprocesser tvingar aktörerna att binda kapital. Effekten blir att mindre aktörer inte får tillträde till byggmarknaden.
Utöka statens och kommunernas ansvar för att utbilda och rekrytera kvalificerade medarbetare
Tvinga länsstyrelserna att samordna sina krav och presentera dem tidigt i planprocessen
Uppgradera bostadsförsörjningen till riksintresse
Modernisera bullerregler
Uppdatera parkeringsnormerna i stadskärnorna för att återspegla övergången från den bilburna staden till en stad där cyklister, fotgängare och kollektivtrafik är dominerande.”
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av CDVI
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Ekonomi/Finansiering Fondförvaltaren Peter Norhammar tipsar om tre fastighetsaktier att ge bort i julklapp, där bland annat en storspelare inom logistik borde finnas med på önskelistan. Dessutom blickar han tillbaka på det volatila året och spanar om förväntningarna på fastighetsbörsen under 2025.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.