– Med tanke på det ekonomiska läget där bostadsbyggandet faller drastiskt är det läge för regeringen att fundera på åtgärder. Bostadsbyggandet är en viktig motor för svensk ekonomi. När det minskar får det ekonomiska konsekvenser, samtidigt som det blir svårare för människor att få en bra egen bostad, säger Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.
Regeringen har också tillsatt en utredning med uppdrag att utreda amorteringskrav och bolånetak och analysera hur de kan utformas för att hantera makroekonomiska risker och konsumentskydd.
– Att utredningen tillsätts innebär sannolikt att eventuella ändringar dröjer till 2025. Därför är det bra att frågan om startlån till unga vuxna inte nämns i utredningsdirektivet. Då finns det inget hinder för regeringen att ta det förslaget vidare redan nu. Det är ju redan färdigutrett, säger Johanna Bjurskog.
Delar av Riksbyggens bostadspolitiska ståndpunkter:
• Införande av ett startlån som underlättar inträdet på bostadsmarknaden för unga vuxna.
• Politiska insatser som säkrar byggandet – och arbetstillfällen. Förutsättningarna för att bygga har ändrats dramatiskt med lägre köpkraft, ökad osäkerhet och högre priser, räntor etc. Vi samhällsbyggare efterfrågar stabila och långsiktiga spelregler och ser gärna att bostadsföretag, stat och kommun samverkar kring lösningar, också avseende finansiering.
• Införande av gränsvärden i klimatdeklarationer för nyproduktion av bostäder.
• Grönt stöd till bostadsrättsföreningar. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.
• Effektivisera och förbättra plan- och tillståndsprocesserna för att öka bostadsbyggandet – Bygg i Tid.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av CDVI
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.