– Tanken att elen från solpanelerna i första skedet ska användas till att driva de bergvärmepumpar vi installerade 2008 som komplement till fjärrvärmen. Elen används också till belysning utomhus och i trapphusen, säger Christer Forslund, ordförande i BRF Lerduvan.
Nästa etapp blir att börja sälja el till Vattenfall och även ordna så att den kan användas till hushållselen för alla 150 lägenheterna i föreningen. Innan beslutet att satsa på solenergi togs följde man under flera år utvecklingen på området. Under 2016 kände man sig mogen för ett beslut och satsningen klubbades av en enhällig årsstämma i maj förra året.
– Vi har hela tiden sagt att investeringen ska löna sig oavsett om vi får statligt bidrag eller om vi kan sälja tillbaka el till elleverantören. Senare har regeringen bestämt sig för att förlänga tiden för att ansöka om bidrag och det verkar nu vara lättare att komma överens med nätägaren, säger Christer Forslund.
Intresset från många andra Riksbyggen-föreningar är stort. I mitten av februari var representanter från sex närliggande föreningar på plats för att ta del av erfarenheterna från BRF Lerduvan.
– Fler och fler föreningar hör av sig och vill diskutera hur de kan ta ett större ansvar inom miljö- och energi och där solceller har varit en återkommande utredningspunkt för styrelserna, säger Berndt Rask, kundansvarig på Riksbyggen Stockholm Sydost.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.