Image

Rekordstort antal anmälningar av fastighetsmäklare

Sverige Antalet anmälningar av fastighetsmäklare har ökat kraftigt, enligt Fastighetsmäklarinspektionen. Den vanligaste orsaken gäller priset i marknadsföringen följt av budgivningsprocessen. Siffrorna är de högsta någonsin.
Publicerad den 8 Januari 2016

Det vanligaste skälet till att en mäklare får en disciplinär påföljd är brister som har samband med kravet på att uppnå kundkännedom enligt penningtvättslagstiftningen. Antalet registrerade fastighetsmäklare har också ökat under år 2015, liksom andelen kvinnliga mäklare.

Antalet anmälningar har under år 2015 ökat kraftigt jämfört med tidigare år. Andelen anmälda fastighetsmäklare i förhållande till antalet registrerade fastighetsmäklare har haft den högsta nivån sedan år 2007. Det handlar om ungefär 5,5 procent av antalet mäklare som har blivit anmälda under år 2015. Andelen mäklare som har meddelats en disciplinär påföljd har också ökat under året; till 1,5 procent. Detta är dock fortfarande en relativt liten andel totalt sett och framför allt i förhållande till antalet överlåtelser i Sverige” noterar Eva Westberg, chef för Fastighetsmäklarinspektionen.

– Synpunkter på priset i marknadsföringen, så kallade lockpriser, är nu den absolut vanligaste orsaken till att en fastighetsmäklare blir anmäld. Just denna anledning har svarat för 28 procent av alla anmälningar under 2015. Den näst vanligaste orsaken är missnöje med budgivningsprocessen. Sammantaget har dessa två områden nämnts i drygt hälften av alla anmälningar, konstaterar Eva Westberg.

– En av många förklaringar till detta är sannolikt den rådande bostadsmarknaden och snabb budgivning. Under slutet av året har många mäklarföretag övergett begreppet ”accepterat pris”, som enligt inspektionens uppfattning är ett begrepp som har varit missvisande för konsumenter. Det bästa vore om mäklare, utifrån sin kompetens och erfarenhet av den aktuella marknaden, i stället använder ett bedömt marknadsvärde i sin marknadsföring, anser Eva Westberg.

Fastighetsmäklarinspektionen kommer under år 2016 att inleda ett tematiskt tillsynsprojekt om priset i fastighetsmäklarnas marknadsföring. Med lockpris menas att ett förmedlingsobjekt bjuds ut till ett pris som väsentligt avviker från det bedömda marknadsvärdet eller som väsentligt ligger under det pris som säljaren är beredd att acceptera. I enlighet med tidigare domar från förvaltningsdomstolar strider det mot god fastighetsmäklarsed om en fastighetsmäklare systematiskt använder sig av lockpriser i marknadsföringen. Dessutom har förvaltningsdomstolar i ett par domar prövat fall då fastighetsmäklare har haft aktuella erfarenheter om marknadspriserna från förmedlingsuppdrag beträffande samma eller motsvarande objekt. Dessa mäklare har meddelats en varning för lockpris på grund av att utgångspriset i den senare marknadsföringen väsentligt understeg ett tidigare försäljningspris.

– Det sammanlagda antalet disciplinära påföljder (återkallelse, varning eller erinran) som har meddelats fastighetsmäklare har under år 2015 ökat jämfört med de senaste två åren. Antalet påföljder för att mäklare inte har uppnått kundkännedom enligt lagen (2009:62) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (penningtvättslagen) ligger återigen högst i statistiken. Under år 2015 har Fastighetsmäklarinspektionen genomfört en tematisk granskning av hur väl fastighetsmäklare följt de krav som finns i penningtvättslagstiftningen. De beslut av disciplinnämnden som blev resultatet av denna granskning finns publicerade i funktionen ”Sök beslut” på inspektionens webbplats. Under det första kvartalet 2016 kommer inspektionen att publicera en sammanfattande promemoria om projektet. Att antalet påföljder för brister avseende kundkännedom har ökat beror delvis på denna tematiska granskning. Vi kan samtidigt konstatera att fastighetsmäklarbranschen håller på att utveckla sina rutiner inom detta viktiga område, fortsätter Eva Westberg.

– 2015 har varit ett tufft år på många sätt. Fastighetsmäklarinspektionen har haft ett mindre anslag och en högre arbetsbelastning än normalt. Nu ser vi fram emot att fortsätta utveckla myndighetens verksamhet och utföra våra uppgifter med lite bättre ekonomiska resurser under år 2016. Förhoppningsvis stabiliseras även bostadsmarknaden, så att fastighetsmäklarna under lugnare former kan fortsätta att vara det professionella stöd vid förmedlingar och andra uppdrag som konsumenter behöver. Den senaste undersökningen genomförd av Svenskt Kvalitetsindex visar tyvärr att framför allt köpare har blivit mindre nöjda med fastighetsmäklarnas agerande under år 2015 jämfört med tidigare år. Min förhoppning är naturligtvis att det blir en motsatt trend för hela fastighetsmäklarbranschen under år 2016 och att vår verksamhet kan medverka till detta, avslutar Eva Westberg.



- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige