Image
P-G Persson.
P-G Persson. Bild: Platzer

Platzer redovisar ökande driftöverskott och minskar förvaltningsresultatet

Ekonomi/Finansiering Platzer redovisar ett ökat driftsöverskott och en positiv nettouthyrning på avvaktande fastighetsmarknad, skriver den avgående vd:n P-G Persson. Samtidigt redovisar bolaget ett lägre förvaltningsresultat under andra kvartalet, jämfört med samma period året innan. Hyresintäkterna steg.
Publicerad den 5 Juli 2023

P-G Persson, vd på Platzer, skriver i sitt sista vd-ord för Platzer att tack vare deras starka finansiella ställning, projektuthyrningar och lönsamma investeringar så kan de fortsätta att skapa tillväxt i verksamhet även i tider av större osäkerhet och negativa värdeförändringar.
– För oss på Platzer innebär den höjda styrräntan, i kombination med det avvaktande läget på fastighetsmarknaden, negativa effekter i form av sänkta fastighetsvärden, minskat substansvärde och försämrat finansnetto. Å andra sidan medför den goda efterfrågan på hyresmarknaden, i kombination med fastighetsförvärv, positiva effekter i form av ökat driftsöverskott, stark nettouthyrning och rekordhög intjäningsförmåga.

– Jag kan med stolthet skriva att "hantverket" fungerar i vårt bolag. Driftsöverskottet ökade under första halvåret med 15,2 procent till 538 miljoner kronor. Nettouthyrningen ökade till 30 miljoner kronor för första halvåret. Driftsöverskottet i vår intjäningsförmåga ökade med rekordhöga 129 miljoner kronor i kvartalet och 149 miljoner kronor under första halvåret.

– Detta är mitt 39:e vd-ord sedan Platzer börsnoterades i november 2013 och även det sista jag skriver som vd i bolaget. Det har varit en fantastiskt rolig resa för bolaget och även för mig i min yrkesroll. Många människor har varit delaktiga i att vi har kommit hit där vi är idag och ändå finns det "hur mycket som helst" kvar att göra. Jag ser fram emot att få följa Platzers fortsatta framgångar på en väldigt spännande Göteborgsmarknad, men då mer från läktaren. Tack för mig och lycka till Johanna Hult Rentsch, tillträdande vd.

Andra kvartalet i siffror
Hyresintäkterna ökade till 691 miljoner kronor (613)
Förvaltningsresultatet uppgick till 312 miljoner kronor (347)
Orealiserade värdeförändringar fastigheter uppgick till -620 miljoner kronor (2 539)
Periodens resultat uppgick till -328 miljoner kronor (3 097*)
Fastighetsvärdet ökade till 28 574 miljoner kronor (26 994)
Resultatet per aktie uppgick till -2,74 kronor (25,85)
*Retroaktiv nedjustering av rapporterad andel i resultat från intressebolag har skett..

Händelser under kvartalet
Tillväxt genom investeringar och förvärv av tre fastigheter i Sörred Logistikpark
Bibehållen investment grade kreditbetyg, BBB- med stabila utsikter
Nytt finansieringsavtal med hållbarhetslänkade villkor driver långsiktigt hållbarhetsarbete framåt i kombination med minskade finansieringskostnader
Kontorsuthyrning på 3 800 kvadratmeter i Lilla Bommen

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige