Image
Illustrationen visar ett exempel på hur  en konceptförskola kan se ut, den är inte en exakt avbild av förskolan i Nybro.
Illustrationen visar ett exempel på hur en konceptförskola kan se ut, den är inte en exakt avbild av förskolan i Nybro. Bild: Illustration: Liljewall Arkitekter

Peab bygger förskola med minskad klimatpåverkan i Nybro Kommun

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga den nya förskolan i Nybro Kommun. Vårterminen 2024 kan 144 barn hälsas välkomna till en byggnad som är både hållbar och flexibel då den byggs utifrån ett av Peabs färdiga koncept för förskolor.
Publicerad den 8 Mars 2022

Den nya förskolan kommer bestå av tio avdelningar, fördelade på två våningar, ett storkök och utesovplatser för barnen. Byggstarten sker i maj 2022 och verksamheten i den nya förskolan beräknas kunna starta i januari 2024. Totalt handlar det om en yta på 1732 kvadratmeter, med plats för 144 barn.

– Vi är glada för förtroendet att bygga ny förskola åt barnen i Nybro. Våra konceptförskolor är trevliga att vistas i samtidigt som de är långsiktigt hållbara, både för klimatet och för kommunens ekonomi, säger Filip Jernelöv, arbetschef på Peab.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har sedan tidigare beslutat att låta Peab stå som en av de utvalda huvudleverantörerna av konceptförskolor i Sverige. Förskolan i Nybro är den första att avropas i Kronobergs län. Det handlar om hustyp D, som är konceptets största förskola.

Peabs förskolekoncept bygger på moduler som skräddarsys för verksamhetens behov. I centrum sätts alltid ett nav, modulen som blir verksamhetens hjärta. Utifrån den modulen kan valfritt antal ytterligare enheter kopplas på, till exempel storkök, samlingsrum eller förråd.

Konceptet är flexibelt så att förskolan i Nybro kan anpassas efter kommunens behov och tomtens placering. Materialvalen är gjorda efter ett livscykelperspektiv, med minsta möjliga påverkan på klimatet.

– Nybro kommun var öppna för många förslag enligt vad ramavtalet kunde erbjuda, men med vissa begränsningar av fastighetens storlek och förutsättningar fanns egentligen bara ett förslag kvar, och det är Peabs koncept som fungerar bäst. Vi har haft en jättebra inledande dialog med Peab, och vi ser nu fram emot en fin resa tillsammans i det här projektet, säger Andreas Paulsson, projektchef på Nybro Bostads AB.

Fakta om förskolekonceptet:
Peab har skapat ett koncept för förskolebyggnader helt i trä, med lågt klimatavtryck, som håller hög arkitektonisk nivå och kan byggas inom rimliga ekonomiska ramar. Byggnaderna varierar i storlek och kan enkelt kopplas samman på olika sätt för att anpassas till olika förutsättningar, tomter och infrastrukturer. I Peabs förslag, som tagits fram tillsammans med Liljewall arkitekter, presenteras tre förskolekoncept som Sveriges kommuner genom ramavtalet kan avropa ifrån.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige