Image
"Den övergripande utmaningen är att vi ska klara oss" skriver vd:n Ricard Bagge.
"Den övergripande utmaningen är att vi ska klara oss" skriver vd:n Ricard Bagge. Bild: Istock

Oscar Properties kriskvartal – vd:n sover gott om nätterna

Bolag Fastighetsbolaget Oscar Properties redovisar ett lägre förvaltningsresultat under andra kvartalet, jämfört med samma period året innan. Substansvärdet är negativt. Vd Richard Bagge tror att, likt katten, så har bolaget nio liv – varav två återstår.
Publicerad den 2 September 2024

Vd Richard Bagge återger sin syn på andra kvartalet och menar att det speglar en återgång till mer normal verksamhet för Oscar Properties.
"Hyror tickar in, vi jobbar mer aktivt med hyresindrivning, vi har ’beefat’ upp förvaltningen så att kåkarna sköts bättre, vakanser har minskat o hyresgästerna blir mer nöjda/mindre missnöjda. Alla som sysslat med fastighetsförvaltning vet att det är ett dagligt gnet att sköta kåkar o hålla hyresgäster ’happy’. Men vi är inte där riktigt än", skriver han i en kommentar till delårsrapporten och fortsätter:
"Vår helägda underkoncern HL18 rapporterar också idag och visar vinst! Förutom deras 13 fastigheter i Svea- och Götaland har vi en fastighet i Hedemora.14 fastigheter totalt. Moderbolaget servar HL18 i första hand. Vid årsskiftet fanns 57 fastigheter vilket speglar den kraftiga nedbantning av koncernen som skett, inklusive ofrivillig sådan genom ett antal konkurser. Koncernens skulder har minskat med cirka tre miljarder sedan årsskiftet."

"I det mer långsiktiga perspektivet är vårt övergripande mål att rensa moderbolagets BR från skulder. I det avseendet pågår en daglig kamp med att hålla fordringsägare stången. Ett långt affärsliv har lärt mig att allra viktigast är att vara tillgänglig. De två konkursförhandlingarna som varit så medialt uppmärksammade i sommar kunde i huvudsak stävjas genom dialog. Min vardag fylls av dotterbolagskonkurser, stämningar, kallelser till tingsrättsförhandlingar, kronofogdekrav, utmätningar, inkassokrav, delgivningar, påkallan av borgensåtaganden. Detta jobb är inget för en nervös och ängslig person. Men jag sover faktiskt gott om nätterna. Konkursförvaltare har hand om 37 OP bolag tillkomna i år. Mer kommer det att bli för vi har fortfarande runt 100 tomma bolag. De ska ut ur koncernen innan årsskiftet har jag tänkt mig. Vill du köpa dem för en krona?"

"Den övergripande utmaningen är att vi ska klara oss. Jag tror fortfarande att det finns en möjlighet till detta, och hoppas snart kunna återkomma med nästa steg. Den extrastämma vi ska hålla den 26 september är ett led i att administrativt förbereda detta. Sänkt kvotvärde gör det möjligt för oss att kunna emittera aktier till fordringsägare. Katten har nio liv, heter det. Vi är uppe i liv nr sju skulle jag säga. Men vi har minst två till!"

Kvartalet i siffror:
Hyresintäkterna uppgick till 23,8 miljoner kronor (101,4), en minskning med 76,5 procent mot föregående år.
Driftnettot uppgick till 16,6 miljoner kronor (73,8), en minskning med 77,5 procent mot föregående år.
Förvaltningsresultatet uppgick till -56 miljoner kronor (-44,3).
Totala värdeförändringar i fastighetsbeståndet uppgick till 22,5 miljoner kronor (-98).
Resultatet före skatt var -30,7 miljoner kronor (-138,7). Resultatet efter skatt blev -34,5 miljoner kronor (-138,8). Resultat per aktie uppgick till -0,22 kronor (-0,97).
Substansvärdet var negativt, ned från 12,98 kronor vid motsvarande period i fjol.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är fastighetsägarna som ska vattna vår mark"

Bygg/Arkitektur Staden finns för att vara en plats där vi kan mötas och utbyta varor och tjänster. I det sammanhanget lyfts ofta det småskaliga entreprenörsskapet fram – av politiker, stadsutvecklare och fastighetsägare – som något positivt, något man värnar om. Men hur ser verkligheten ut för den lilla entreprenören? Fastighetssverige har träffat och pratat med Karl Grafström, Business Area Manager på Poppels Hantverksbryggeri som nyligen flyttade in i nya lokaler i Vasakronans Platinan vid Lilla Bommen i Göteborg.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige