Image
Nu vänder marknaden uppåt igen, spår Svensk Fastighetsförmedling i sin halvårsspaning.
Nu vänder marknaden uppåt igen, spår Svensk Fastighetsförmedling i sin halvårsspaning. Bild: iStock

Ökad aktivitet och stigande priser förväntas i bostadsmarknadsspaning

Bostäder Svensk Fastighetsförmedling kommer idag med sin halvårsspaning vad gäller svensk bostadsmarknad. I den spås 2024 bli början på en återhämtning och en successiv återgång till en mer normal bostadsmarknad. Under hösten väntas en rörligare marknad och under 2025 stigande priser.
Publicerad den 19 Juni 2024

Åren 2020 och 2021 såg en osannolik aktivitet på marknaden med rekordmånga bostadsbyten, drivet av pandemins effekter på människors boendesituation. Därefter följde en period av oro och osäkerhet som ledde till kraftigt fallande bostadspriser och en minskning i antalet bostadsaffärer under 2022 och 2023.

Enligt Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling har vi sedan början av 2024 ett skifte.

– Inledningen av 2024 har präglats av en större framtidstro, drivet av fallande inflation och en retorik kring framtida räntesänkningar. Den första sänkningen av styrräntan i början av maj har redan haft en positiv inverkan på bostadsmarknaden med ökat intresse från både säljare och köpare. Antalet bostadsförsäljningar under det första halvåret av 2024 pekar mot ett normalår, även om återhämtningen knappt börjat, säger Erik Wikander.

Under hösten 2024 förväntas fler genomförda bostadsaffärer och en successivt starkare svensk ekonomi under 2025. Fortsatta räntesänkningar kommer att öka aktivitetsnivån och priserna förväntas stiga tydligare under 2025. Prisökningar förväntas vara 3–5 procent under 2024 och omkring 5 procent under 2025, med stora lokala variationer beroende på arbetsmarknad och utvecklingsprojekt.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Svensk Fastighetsförmedling på Branschguiden

Svensk Fastighetsförmedling har koll på kommersiella fastighetstransaktioner

Som en del av Sveriges största oberoende mäklarkedja ger vi våra kunder alla de fördelar som ett rikstäckande företag har i form av support och tillgänglighet. Vi har gedigen erfarenhet av kommersiella fastigheter och våra medarbetare är specialiserade inom sina respektive områden.

Funderar du på att köpa eller kommersiella fastigheter?

Om du har planer på att köpa eller sälja kommersiella fastigheter kan vi hjälpa dig med värderingen och vi diskuterar gärna en eventuell försäljning uta...

Läs mer om Svensk Fastighetsförmedling på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Lista: Största transaktionerna under första halvåret

Lista Här sammanställer Fastighetssverige de största transaktionerna som gjorts på den svenska marknaden under det första halvåret 2024.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige