Image

Ny tävling i byggbranschen

Event I morgon den 8 november är startdatumet för en ny tävling i byggbranschen: Nordic Built Challenge.
Publicerad den 7 November 2012

Tävlingen handlar om att utveckla det bästa konceptet för hållbar renovering av en existerande byggnad. Fem vinnande bidrag får möjligheten att genomföra sitt förslag i praktiken, och en slutlig vinnare premieras i tillägg med en miljon norska kronor.
Hela branschen bjuds in till att delta i tävlingen, som består av två faser. Den första fasen är en öppen idétävling, med låg tröskel för deltagande och anonym bedömning. Fyra förslag från varje byggnad, det vill säga 20 sammanlagt, får 300 000 norska kronor och möjligheten att gå vidare till tävlingens andra fas. Förslagen bör i detta skede vara realistiska och genomförbara.

Det vinnande bidraget från varje byggnad får möjligheten att ingå ett avtal med fastighetsägarna. En slutlig nordisk vinnare premieras dessutom med ytterligare en miljon norska kronor.

Som grund för tävlingen ligger Nordic Built Charter: Ett ambitiöst dokument som definierar tio principer för hur vår byggda miljö skall konstrueras i framtiden. Tanken är att förslagen skall demonstrera hur dessa principer kan tillämpas i praktiken. Samarbete och innovation är nyckelorden.
- Nordiskt samarbete är tyvärr en bristvara i byggbranschen och det är synd eftersom alla länderna står inför samma utmaning under de kommande åren: renovering av det befintliga byggnadsbeståndet. Vi har dessutom en gemensam utgångspunkt i form av liknande byggtraditioner, klimat och inte minst ambitioner – något som också kommer till uttryck i Nordic Built Charter. Genom att inkludera hela värdekedjan från start och samarbeta mellan branschområden och över landgränser kan vi lära av varandra och skapa en gemensam marknad för fungerande lösningar som vi kan föra ut i Europa och resten av världen, säger Hans Fridberg, projektledare för Nordic Built och innovationsrådgivare på Nordisk Innovation.

Vinnarna i Nordic Built Challenge är dem som kommer med de bästa förslagen till hur de fem byggnaderna, en i varje nordiskt land, kan renoveras på ett sätt som är innovativt och hållbart, men samtidigt också realistiskt – det vill säga praktiskt och ekonomiskt genomförbart.

I morgon den 8 november är det en officiell lansering av Nordic Built Challenge i Kulturhuset i Stockholm, och hela den nordiska byggbranschen är inbjuden till att delta. På arrangemanget får man veta mera om tävlingen, samt träffa de fem fastighetsägarna och även potentiella samarbetspartners.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Besqabs vd kommenterar varslet

Bolag Under gårdagen meddelade Besqab att man tänker varsla 25 anställda om uppsägning efter sammanslagningen mellan Aros Bostadsutveckling och Besqab. Det nya bolagets vd, Magnus Andersson, svarar nu på Fastighetssveriges frågor om, bland annat, vad tanken bakom varslet har varit och hur det känns att ge beskedet till de anställda.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige