Image

Ny rapport indikerar: Köpläge för fastigheter

RAPPORTER Historiskt har sjunkande räntor medfört stigande fastighetspriser – men med två års förskjutning. Därutöver har hög inflation, tvärtemot många tidigare teorier, gått hand i hand med låg avkastning på fastigheter. Detta framgår av en analys som den finansiella rådgivaren Leimdörfer publicerar i dag och som kan indikera köpläge för fastigheter.
Publicerad den 23 Juni 2009

Historiskt har det funnits ett starkt samband mellan sjunkande räntor och stigande fastighetspriser, men med två års förskjutning. Det framgår av Leimdörfers artikel \″Approaching zero – how do record low interest rates affect the property market?\″ där sambandet mellan priser på kommersiella fastigheter i Sverige, räntenivåer och inflation under de senaste 20 åren har analyserats.

– Sambandet kan bland annat bero på att det i genomsnitt tar cirka två år för penningpolitiken att slå igenom på hyresmarknaden. Om detta historiska samband stämmer även framöver ser fastigheter köpvärda ut i nuläget, säger Sven Dahlin, vd på Leimdörfer.

Leimdörfers analys visar också att totalavkastningen på fastigheter har varit lägre under perioder med hög inflation och vice versa, vilket innebär att investerare bör omvärdera den gamla sanningen att inflation alltid är bra för fastigheter.

– Historiskt har ränteläget och konjunkturen varit de viktigaste drivkrafterna för avkastningen på fastigheter, och inte inflationen. Fastigheter erbjuder dock ett betydligt bättre inflationsskydd än exempelvis obligationer eftersom hyresintäkterna vanligtvis är knutna till konsumentprisindex, KPI, säger Mikael Andersson, analyschef på Leimdörfer.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Just nu: En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige