Image

Ny arkitekturpolitik på gång – Sveriges Arkitekter nöjda

Bygg/Arkitektur I veckan tog kulturminister Alice Bah Kuhnke emot utredningen om en ny politik för arkitektur, form och design av regeringens särskilda utredare Christer Larsson. Sveriges Arkitekter har följt arbetet noga och är positiva till utredningen.
Publicerad den 16 Oktober 2015
Tobias Olsson. Bild: Sveriges arkitekter.
Tobias Olsson.

– Det vi gläds mest åt i utredningen är gestaltad livsmiljö som helhetsperspektiv, som ska genomsyra offentlig styrning och förvaltning. Nu har Sverige återigen chansen att bli ett föregångsland inom politiken för arkitektur, form och design, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter.

Sveriges Arkitekter tror att det finns en enorm kraft i det här området. Arkitektur, form och design bidrar till att möta morgondagens utmaningar – det handlar om demokrati och delaktighet i frågor om hur bostadskrisen ska lösas, var barnen ska leka och hur klyftan mellan stad och land ska överbryggas.

Ett kontroversiellt förslag är att förändra Arkdes uppdrag och flytta samlingarna till något annat museum.

– Det är väldigt viktigt att värna samlingarna som är en omistlig del av svensk arkitekturhistoria. Vi vill givetvis säkerställa att de tas om hand på bästa sätt och är tillgängliga även framöver, säger Tobias Olsson och fortsätter:

– Vi tycker samtidigt att förslaget om en ny myndighet som ska se till att perspektivet gestaltad livsmiljö används i det offentliga och att vara en mötesplats regionalt och nationellt är spännande. På det sättet kan mötesplatser, utställningar och samtal om arkitektur i högre grad finnas i hela landet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Kan bli sju svåra år för bostadsmarknaden"

Bostäder Mörker och ljusglimtar är vad SBAB:s chefsekonom Robert Boije ser när han blickar ut mot bostadsmarknaden. Men att nu Riksbanken sänkt räntan är en av bitarna till att det nu kan bli positivt för bostadsbyggarna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige