Image
Bild: Scheiwiller Svensson

Nu är 700-miljonersbygget Nod i gång

Bygg Atrium Ljungberg påbörjade i går bygget av Nod – en helt ny typ av mötesplats för lärande, forskning, näringsliv och kultur med fokus på innovation och kreativitet. Investeringen uppgår till drygt 700 miljoner kronor.
Publicerad den 30 November 2011
Första spadtaget. Från vänster: Kåre Bremer, rektor Stockholms universitet, Anette Scheibe Lorentzi, VD Kista Science City och Stiftelsen Electrum, Ingalill Berglund, VD Atrium Ljungberg och Stockholms finansborgarråd Sten Nordin. Foto: Sune Fridell. Bild: Sune Fridell
Första spadtaget. Från vänster: Kåre Bremer, rektor Stockholms universitet, Anette Scheibe Lorentzi, VD Kista Science City och Stiftelsen Electrum, Ingalill Berglund, VD Atrium Ljungberg och Stockholms finansborgarråd Sten Nordin. Foto: Sune Fridell.

Det första spadtaget togs i går av Stockholms finansborgarråd Sten Nordin, rektorn för Stockholms universitet Kåre Bremer, Atrium Ljungbergs vd Ingalill Berglund samt Anette Scheibe Lorentzi, vd för Kista Science City.

Nod, som är det första i sitt slag i Sverige ska bli Sveriges främsta mötesplats för innovation och kreativitet inom informations- och kommunikationsteknologi (ICT) - en plats där forskning synliggörs och korsbefruktas med andra verksamheter för att främja innovation och tillväxt. Kvarteret kommer både i arkitektur och mentalitet stå för den senaste tekniken och kreativiteten, och kommer att utmana traditionellt tänkande.

Den första etappen av kvarteret omfattar cirka 15 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Fullt färdigställt kommer Nod att omfatta cirka 25 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta till en investeringskostnad av drygt 700 miljoner kronor. Det nya kvarteret beräknas stå klart 2014.

Nod ska attrahera nystartade små- och medelstora ICT-företag i syfte att tillföra nya verksamheter till Kista som ges möjlighet att utvecklas till ledande framtida världsföretag. Här planeras också för det framtidsvisionära innovationscentret Digital Art Center, övriga kreativa verksamheter, utvecklingslabb, restaurang och café.
– Kista är ett utvecklingsområde där infrastruktursatsningar för flera miljarder kronor planeras under de närmaste åren. För Atrium Ljungberg är det mycket intressant att vara med på resan mot framtidens Kista som kommer att bidra till att Sverige kan ligga i framkant inom forskning och utveckling. Jag tycker att vi i dagsläget är ett av de företag som bygger de mest spännande och kreativa arbetsplatserna i Sverige, säger Ingalill Berglund, vd på Atrium Ljungberg.

En av de första hyresgästerna som flyttar in blir Stockholms universitet (SU) som hyr cirka 7 100 kvadratmeter på ett tioårigt avtal. Lokalerna skapar möjligheter till en modernare undervisningsform där SU:s forskare och studenter kan ingå i en rad olika sammanhang både inom näringsliv och kultur.

Nod utvecklas och byggs av Atrium Ljungberg i nära samverkan med Stockholms stad, Stockholms universitet och Kista Science City.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter Oceana-branden – Liseberg behöver över en miljard i kapitaltillskott

Bolag Som en direkt konsekvens av den förödande branden i Oceana har det uppstått en kapitalbrist i ett av Lisebergs dotterbolag, och i väntan på försäkringsersättningens utbetalning krävs nu en "bokföringsteknisk lösning" som måste hanteras skyndsamt. Samtidigt visar den pågående utredningen att skadorna på Oceana är mindre än först befarat. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige