– Arbetslösheten är stabil i Norrland till skillnad mot övriga riket där arbetslösheten ökar. Storstadsregionerna har generellt de största tillväxtutmaningarna och tuffast är det i Stockholm, säger Nordeas chef för makroekonomisk analys Susanne Spector.
Bostadsbyggandet är ett tema i rapporten. Bostadsbyggandet är 60 procent lägre än toppåret 2021. De regionala skillnaderna är stora. Nedgången är minst i Gävleborg, där antalet nya bostäder bara har fallit med 10 procent, medan tappet i Blekinge är på hela 90 procent. Samtidigt växer befolkningen långsammare, vilket talar för ett dämpat bostadsbyggande även framöver.
– Kommuner med ambitiösa befolkningsmål har utmaningar. Många kommuner kommer inte att nå sina mål då befolkningen helt enkelt inte räcker till. För första gången på över ett decennium minskar befolkningen i flera regioner.
Regionernas BNP (BRP) krymper i de flesta regionerna i år. I ett längre perspektiv väntas Övre Norrland behålla toppositionen i tillväxtligan. Mellersta Norrland har också växlat upp och väntas placera sig på en andraplats under perioden 2019–2025. Att Mellersta Norrland flyttar fram sina positioner visar att tillväxten i norr breddas.
– Regionerna går i otakt. Sydsverige som hade det kämpigt förra året visar tydligare tecken på en vändning i år. Samtidigt som tillväxten i Västsverige dämpas efter förra årets goda utveckling.
Skillnaderna mellan olika regioner är stora, precis som skillnaderna mellan olika branscher. Räntekänsliga delar av ekonomin, som bostadsbyggandet och hushållens konsumtion, har sett betydande nedgångar.
– Delar av tillverkningsindustrin har haft det tufft i spåren av svagare global efterfrågan samtidigt som den svenska exporten varit oväntat stark under de senaste åren. Nu har fordonsindustrins orderböcker betats av vilket tynger Västsverige, medan basindustrin i norr skickar ljusare signaler, säger Susanne Spector.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av Quandify
Bolag Pandox vd, Liia Nõu, gjorde vid presentationen av senaste kvartalsrapporten klart att man letar efter förvärv, främst inom de tre starka marknader man redan går bäst i: Storbritannien, Norden och Tyskland. – Det senaste förvärvet hade en sjuprocentig yield så det är det vi siktar på, säger Pandox-vd:n.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.