Image
Chefsanalytiker på Nordea, Susanne Spector.
Chefsanalytiker på Nordea, Susanne Spector. Bild: Nordea

Nordea: Stockholm tappar mot resten av landet

Ekonomi/Finansiering Skillnaderna i tillväxt mellan olika delar av landet är fortsatt stora i spåren av pandemin, inflation och höga räntor. Läget är särskilt utmanande i Stockholm som tappar fart jämfört med resten av Sverige. Norrlandsregionerna går bäst med fortsatt urstarka arbetsmarknader. Detta visar Nordeas rapport Regionala Utsikter.
Publicerad den 20 Februari 2024

– Arbetslösheten är stabil i Norrland till skillnad mot övriga riket där arbetslösheten ökar. Storstadsregionerna har generellt de största tillväxtutmaningarna och tuffast är det i Stockholm, säger Nordeas chef för makroekonomisk analys Susanne Spector.

Bostadsbyggandet är ett tema i rapporten. Bostadsbyggandet är 60 procent lägre än toppåret 2021. De regionala skillnaderna är stora. Nedgången är minst i Gävleborg, där antalet nya bostäder bara har fallit med 10 procent, medan tappet i Blekinge är på hela 90 procent. Samtidigt växer befolkningen långsammare, vilket talar för ett dämpat bostadsbyggande även framöver.

– Kommuner med ambitiösa befolkningsmål har utmaningar. Många kommuner kommer inte att nå sina mål då befolkningen helt enkelt inte räcker till. För första gången på över ett decennium minskar befolkningen i flera regioner.

Regionernas BNP (BRP) krymper i de flesta regionerna i år. I ett längre perspektiv väntas Övre Norrland behålla toppositionen i tillväxtligan. Mellersta Norrland har också växlat upp och väntas placera sig på en andraplats under perioden 2019–2025. Att Mellersta Norrland flyttar fram sina positioner visar att tillväxten i norr breddas.

– Regionerna går i otakt. Sydsverige som hade det kämpigt förra året visar tydligare tecken på en vändning i år. Samtidigt som tillväxten i Västsverige dämpas efter förra årets goda utveckling.

Skillnaderna mellan olika regioner är stora, precis som skillnaderna mellan olika branscher. Räntekänsliga delar av ekonomin, som bostadsbyggandet och hushållens konsumtion, har sett betydande nedgångar.

– Delar av tillverkningsindustrin har haft det tufft i spåren av svagare global efterfrågan samtidigt som den svenska exporten varit oväntat stark under de senaste åren. Nu har fordonsindustrins orderböcker betats av vilket tynger Västsverige, medan basindustrin i norr skickar ljusare signaler, säger Susanne Spector.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige