Image

NCC får arkitekturpris

TÄVLING NCC Boende tilldelas Kungsbacka kommuns Arkitekturpris 2008 för +55 bostäderna Bukärrs ängar i Särö. NCC har utformat husen i samarbete med Arkitektbyrån AB.
Publicerad den 14 Januari 2009

När de 27 atriumhusen med insynsskyddade trädgårdar planerades stod funktionalitet och genomtänkta planlösningar för äldre människor i fokus.

- Vi har som byggbolag medvetet satsat på design. Att vi nu fått Kungsbacka kommuns arkitekturpris ser jag som ett fint kvitto på att vi lyckats på det området, säger Peter Granstedt, projektchef på NCC Boende i Göteborg.

Juryn bedömer hur husen smälter in i miljön, hur de passar på tomten, hur de är utformade eller om det utmärker sig på något sätt. Motiveringen för Bukärr lyder, något förkortad:

"Området, med låga, marknära enplanshus ligger naturligt infogad i befintlig jordbruksbygd på en söderslänt mot öppna ängsmarker och omsluts i norr av lövskogsbevuxet landskap.

Hög tillgänglighet, såväl inom- som utomhus. Förutom privata insynsskyddade uterum finns gemensamma grönytor och gemensamhetslokal.

Byggnaderna har ljusa putsfasader med inslag av träpanel i ljusgrått och falurött. Varierat samspel mellan välstuderade volymer, material och detaljer ger överraskande effekter när man rör sig genom området. Det lekfulla och varierade formspråket är ett lyckat exempel på en modern tolkning av jordbrukslandskapets nutida arkitektur.

Arkitekten har skapat en för ändamålet väl anpassad boendekvalitet, som håller god arkitektonisk klass genom en anslående enkelhet och grafisk skärpa i formspråk och färgsättning."

Kungsbacka Arkitekturpris delas i år ut för femtonde året i rad.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige