Image

Markanvisningstävlingar för bostäder till nyanlända

Bygg/Arkitektur Lunds kommun letar efter innovativa byggherrar med socialt fokus för att kunna öka bostadsbygget för nyanlända flyktingar. Som en del av Lundauppropet pågår nu en markanvisningstävling i Genarp. Tekniska nämnden har även beslutat om ytterligare en markanvisningstävling i Dalby.
Publicerad den 15 December 2016

Lundauppropet presenterar flera olika spår för att öka antalet bostäder åt nyanlända flyktingar. Markanvisningstävlingar är ett dem, och har som mål att få igång en snabb produktionsstart av nya bostäder till nyanlända Lundabor.

- Utmaningen att minska bostadsbristen i ett växande Lund har sedan flera år högsta prioritet. Att hitta rimliga bostadslösningar för nyanlända flyktingar har gjort utmaningen större, vilket gör att vi måste hitta nya lösningar, säger Håkan Lockby, teknisk direktör i Lunds kommun.

Tekniska förvaltningen i Lunds kommun har inventerat all planlagd mark för att identifiera outnyttjade byggrätter. Två av dessa kommer användas vid markanvisningstävlingarna.

- Ur integrationssynpunkt tror vi att det är bra med ett blandat boende runt om i Lunds kommun. Både i Dalby och Genarp finns det ett aktivt föreningsliv, en lugn och trygg miljö, kommunal service och kommunikationer – det vill säga goda förutsättningar för de nyanlända att integreras på ett bra sätt i samhället, säger Sara van Lunteren, projektledare, bostadsförsörjning för nyanlända.

I Genarp gäller tävlingen de planerade bostadskvarteren Vollmar, Wrangel och Pottemakaren, som är en del av fastigheten Genarp 3:3 och ligger norr om Genarps kyrka. Här ska 20-40 hyreslägenheter kunna uppföras mot att den vinnande byggherren hyr ut samtliga lägenheter till Lunds kommun under minst fem år. Den byggherre som vinner, bekostar och ansöker om bygglov baserat på gällande detaljplan.

Tävlingen sker genom ett anbudsförfarande där vinnaren utses genom ett poängsystem.

- Närmast genomför vi en markanvisningstävling i en del av området Påskagänget i Dalby. Vi ser projektet som en snabb och bra lösning för att få nya bostäder till såväl nyanlända som andra grupper. I tävlingsområdet kommer totalt cirka 180 nya bostäder att byggas. 50 av dessa ska anvisas till nyanlända och uthyras till kommunen enligt samma förfarande som i Genarp, säger Håkan Lockby.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige