I maj 2006 beslöt Stockholms kommunfullmäktige att genomföra en öppen internationell arkitekttävling om en tillbyggnad av stadsbiblioteket i Stockholm och i november 2007 offentliggjordes en vinnare. Idag, drygt ett och ett halvt år senare ligger projektet nere eftersom den nuvarande lösningen tros ge alltför stor ekonomisk och kulturhistorisk påverkan.
Nu lanserar Alpha Architects sitt förslag \″Alphabet\″ som ska ge nya perspektiv i diskussionen. Tanken Alpha Architects har är att helt lämna idén med att placera tillbyggnaden väster om stadsbiblioteket och istället välja området söder om byggnaden. Här ser Alpha Architects att det går att placera en byggnad bakom den befintliga dammen, en bit in i Observatorielundens kulle. Tanken är också att skapa en tillbyggnad som skiljer sig från Asplunds stadsbibliotek. Där stadsbiblioteket har små fönster och stora murar ska tillbyggnaden till stora delar, tvärtom byggas i glas. Målet är bland annat att nå de unga läsarna, och livet inne i biblioteket och utanför på torget ska kunna smälta samman tack vara "Alphabets" lätta organiska form.
– Vår idé för Stadsbibliotekets tillbyggnad kan vara någonting att pröva i den låsta situation vi nu befinner oss i. Visst kan vår placering innebära vissa tekniska svårigheter när vi ska ta oss in i rullstensåsen men vi tror att vi undviker den stora ekonomiska och kulturhistoriska förlust som uppstår vid en byggnation väster om biblioteket. Dessutom har vi möjlighet att skapa ett bibliotek som med ett torg framför sig blir en naturlig mötesplats för alla Stockholmare. Med sin tillbakadragna placering och lätta, transparanta form tävlar inte heller byggnaden med Asplunds geniala byggnad, säger Robert Lavelid, arkitekt och vd för Alpha Architects.
Handel Den hajpade amerikanska hamburgerkedjan Five Guys kommer till Sverige i höst – och det gör den med hjälp av en svensk tandläkare. Noel Abdayem är serieentreprenören som står bakom NCPA Capital som har fått masterfranchise-rättigheterna för hamburgerkedjan – målet är minst 20 restauranger på fem år varav hälften i Sverige. För Fastighetssverige berättar han om varför han ger sig in i restaurangbranschen, hans långa kärlek till den amerikanska kedjan och risken han tar i att etablera ännu en hamburgerkedja på en redan överhettad marknad.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.