Image
Skellefteå kulturhus.
Skellefteå kulturhus. Bild: White Arkitekter

Kammarrätten ger Skellefteå kommun rätt om hotellinvesteringen

Juridik Kammarrätten ändrade förvaltningsrättens dom och gick på kommunens överklagandeskäl när det gäller kommunens beslut om hotellinvesteringen i kulturhuset. Kammarrätten anser att kommunfullmäktiges beslut är i enlighet med kommunallagen och att kommunen inte ägnat sig åt spekulativ verksamhet.
Publicerad den 14 November 2019

– ¬Det är givetvis ett väldigt glädjande beslut. Även om vi anser att vi haft ordentligt på fötterna i frågan så är det naturligtvis värdefullt att kammarrätten slår fast att beslutet är i enlighet med kommunallagen, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå kommun.

I mars 2018 beslutade kommunfullmäktige att det kommunala bolaget Skellefteå Industrihus skulle investera i hotelldelen i kulturhuset. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten i Luleå som upphävde kommunfullmäktiges beslut. Skellefteå valde då att överklaga beslutet till kammarrätten som nu alltså ger Skellefteå kommun rätt.

Kammarrätten har tagit fasta på att kulturhusprojektet handlar om att uppföra en specifik byggnad, alltså hotellet, som skall samverka med kulturhuset, och att närheten mellan byggnaderna ska möjliggöra en viss typ av verksamhet. Kammarrätten menar vidare att hotellkapaciteten inte är relevant i förhållande till det som kommunen vill åstadkomma med kulturhusprojektet. Det har inte funnits något allvarligt menat initiativ från näringslivet att investera i det specifika projektet. Sambandet mellan kulturhuset och hotelldelen, de förväntningar som besökande gäster har vid deltagande vid större evenemang samt bristen på enskilda initiativ gör att kommunens beslut att godkänna investeringen är laglig, menar kammarrätten.
– Att kammarrätten inte heller anser att vi ägnat oss åt spekulativ verksamhet känns också väldigt betryggande. Vi förstod tidigt att en hotelldel i anslutning till kulturhuset skulle vara viktigt och att vi var tvungna att agera eftersom det inte fanns några allvarligt menade initiativ från näringslivet, säger Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Castellum blir nettoinvesterare framöver om vd:n får välja

Bolag Under tisdagen var det dags för Castellum, med vd Joacim Sjöberg i spetsen, att redovisa hur bolaget presterat under första halvåret. Man är inte klar med försäljningar, samtidigt som det börjar bli dags att öppna plånboken. Inte minst då uthyrningarna behöver skjuts.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige