Image

Här är de mest vansinniga taxeringsvärdena

BOSTÄDER Runt om i Sverige finns många hus och tomter med taxeringsvärden som knappast kan stämma överens med verkligheten. Här presenteras de åtta bidrag som gått till final i Villaägarnas landsomfattande tävling — Jakten på det mest vansinniga taxeringsvärdet.
Publicerad den 25 Maj 2009

Taxeringsvärdet ska i princip motsvara 75 procent av fastighetens marknadsvärde. Men så är sällan fallet. Skatteverkets massvärdering av fastigheter ger mycket stora avvikelser för enskilda fastigheter. Det visar inte minst alla bidrag som strömmat in till Villaägarnas jakt på vansinniga taxeringsvärden.

I hård konkurrens har åtta bidrag nominerats till tävlingens final. Så här skriver en finaldeltagare — som fått sänkt taxeringsvärde:
- Jag äger ett småhus i Dorotea kommun, som fått sänkt taxeringsvärde — från 105 000 kronor till 59 000 kronor. Jag köpte huset år 2006 för 250 000 kronor.
Sedan dess har jag installerat bergvärme, bytt ut gamla elledningar och byggt ett garage. Det är helt orimligt att taxeringsvärdet nästan halverats.

En annan finalist skriver:
- Jag har ett strandnära hus på 88 kvadratmeter som fått höjt taxeringsvärde från 2 438 000 till 4 118 000 kronor. Fastigheten är värderad av två oberoende mäklare till cirka 2 600 000 kronor. Taxeringsvärdet är alltså 1,5 miljoner kronor högre än ett troligt marknadsvärde.
Det är ett hus med enkel utrustning och en tomt på endast 938 kvadratmeter. Det råder byggförbud för ytterligare byggnationer. Det finns en planerad gångväg knappt 10-15 meter från terrassen.

— Det spelar ingen roll om taxeringsvärdet är högt eller lågt. Värden som inte går att fastställa korrekt ska inte användas som underlag för beskattning i ett rättsamhälle. Frys taxeringsvärdena på 2006 års nivå och utred sedan hur taxeringssystemet kan skrotas för gott, säger Elisabeth Österman, vice förbundsdirektör på Villaägarnas Riksförbund.

De bidrag som nominerats till finalen i Villaägarnas tävling finns i Gävleborgs län, Stockholms län, Västra Götalands län, Uppsala län, Västerbottens län, Västernorrlands län, Skåne län och Södermanlands län.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige