– Det gör ju att ett hål uppstår i ekonomin för de sektorer som är beroende av privat konsumtion och utländska gäster, inte minst besöksnäringen. Därför är det väldigt motiverat att satsa på att stärka den inhemska köpkraften, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.
I en helt ny analys som Oxford Economics tagit fram åt Stockholms Handelskammare görs en prognos av hur konsumtionen av utländska besökare i Sverige utvecklas under kommande år. Den mest dramatiska nedgången noteras för år 2020 då 66 procent, motsvarande 105 miljarder kronor, försvinner från utländsk konsumtion jämfört med den nivå som förelåg år 2019.
Under 2021 och 2022 faller 73 respektive 35 miljarder kronor bort i relation till 2019.
Sammantaget innebär det ett bortfall på 213 miljarder kronor mellan 2020 och utgången av 2022.
– Det ökar risken för att företag och jobb slås ut över en längre tidsperiod och därför behöver politikerna se över möjligheterna att upprätthålla och helst stärka köpkraften hos svenska konsumenter genom att frigöra pengar i hushållens ekonomi och samtidigt jobba för en snabbare återhämtning för utländska besökare, säger Stefan Westerberg.
Stockholms Handelskammare lägger fem förslag på DN Debatt:
1. Förläng och förenkla det befintliga omställningsstödet.
2. Stärk hushållens köpkraft genom lägre skatt på arbete.
3. Upprätthåll hushållens köpkraft genom att avskaffa det skärpta amorteringskravet på bostäder.
4. Förstärk arbetet med att etablera fler direkta flyglinjer till Sverige.
5. Växla upp marknadsföringen av Sverige.
– Regering och riksdag har konstruktivt tagit fram kloka åtgärder för att hantera den omedelbara chockeffekten av hur smittan påverkat ekonomin. Nu krävs det åtgärder, där inte minst förlängt och förenklat omställningsstöd är väldigt centralt, för att hantera en period där företag och jobb i högre grad blir beroende av den inhemska konsumtionen, säger Stefan Westerberg.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Lista Stora skulder har lett fram till att kontorsvarukedjan Office Depot stänger deras nära 40 fysiska butiker. Istället kommer man satsa på försäljning online för att åter bli lönsamma. Fastighetssverige har kartlagt vilka fastighetsägare som drabbas.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.