Image
Mitt i allt ska Noon bli elva meter högt och 25 000 kvadratmeter stort.
Mitt i allt ska Noon bli elva meter högt och 25 000 kvadratmeter stort. Bild: Göteborgs stad

Grönt ljus för Castellums Noon

Bygg/Arkitektur Domstolens beslut ger klartecken till Norr om Nordstan. I planområdet kommer det att finnas två uppgångar för Västlänken station centralen. Samtidigt kan tre nya kvarter växa fram, Nordstan kan byggas ut och en boulevard löpa genom området. Det är också här som Castellum ska bygga sin kontorsfastighets Noon.
Publicerad den 1 Juli 2024

Mark- och miljööverdomstolen meddelar inte prövningstillstånd, detaljplanen för Norr om Nordstan vinner därmed laga kraft .
– Det här var ett efterlängtat beslut. En viktig pusselbit för hela Centralenområdet. Nu kan planerna gå vidare med komplicerade byggrätter för bland annat centrumändamål, kontor och bostäder både inom och utanför riksintresset för kulturmiljö där vi både har uppgång från den kommande Västlänken och en kollektivtrafikbro som kommer gå igenom en kommande byggnad, säger Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör.

Detaljplanen antogs av kommunfullmäktige i februari 2023 och överklagades sedan av bland andra Föreningen Nätverk Trädplan Göteborg och Götiska Förbundet till Mark- och miljödomstolen som fastställde kommunens beslut att anta detaljplanen. Mark- och miljööverdomstolen har nu beslutat att inte meddela prövningstillstånd. Det innebär att Mark- och miljödomstolens dom gäller och att detaljplanen nu vinner laga kraft.
– Detaljplanen gör det möjligt att bygga över och bredvid Västlänkenstunnel inom flera framtida 3D-fastigheter. En till två meter ovanför tunneltaket kommer den nya boulevarden och över boulevarden kommer Hisingsbro-rampen for kollektivtrafik. Vidare över brorampen kommer den nya bebyggelse för bostäder, kontor, centrumändamål, handel, förklarar Emir Aganovic, projektledare för Norr om Nordstan.

I dag upplevs området som en baksida, även om det egentligen är en del av innerstaden. Flera barriärer gör det svårt att röra sig i området. Nu ska det bli lättare att ta sig fram tills fots, med cykel eller med kollektivtrafik.
– Boulevarden kommer att gestaltas så att det tydligt framgår att det är ett starkt stråk i området och så att den främjar liv och rörelse i stadsrummet. Den är tänkt att förses med trädplanteringar på båda sidor av gatan och det är kollektivtrafik som prioriteras här. I planen har vi också säkerställt möjlighet för framtida spårväg i boulevarden och vidare mot Gullbergsvass, berättar Emir Aganovic.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Framtidsutsikterna för nordisk logistik: "Växande intresse från icke-nordiska investerare"

Bolag CBRE stärkte nyligen sitt Industrial & Logistics-team och när man befordrade Jouko Lehtonen till Head of Industrial & Logistics, Advisory, Nordics. För Fastighetssverige berättar han om förändringen och sin nya roll, målen för affärsområdet, intresset från utomnordiska investerare ser ut för nordisk logistik och hur han ser den nordiska logistikmarknaden utvecklas i framtiden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige