Image
Centralpalatset i Gävle.
Centralpalatset i Gävle. Bild: Diös

Gävleborg toppar hyreshöjningen

Bostäder Över en miljon hyror, närmare 82 procent, är nu färdigförhandlade. Sammantaget har årets hyresförhandling hittills resulterat i en snitthöjning på 4,2 procent skriver Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande. Av de olika regionerna så blir hyreshöjningen i snitt som högst i Gävleborg.
Publicerad den 17 Maj 2023

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder säger att det är en otroligt tuff sits för många av landets hyresgäster.
– Priserna har rusat i mataffären och många är hårt drabbade av den ekonomiska krisen. Vi från Hyresgästföreningen har kämpat allt vi kunnat för att trycka ned de rekordhöga kraven som fastighetsägarna kommit med, många yrkanden har legat över 10 procent och i vissa fall upp mot 20 procent. Helt orimliga nivåer för landets hyresgäster. Att 2023 har varit ett tufft år för Sveriges hyresgäster, är det ingen tvekan om, säger Marie Linder.

Hittills har snitthöjningen resulterat i en hyreshöjning på 4,2 procents även om de lokala skillnaderna är stora. I höst inleds nästa förhandlingsomgång.

Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren tror att förhandlingarna kommer gå lättare i nästa år.
– Vi sjösatte en ny modell - trepartsmodellen - tillsammans med Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta och det var ett tufft år att göra det. Men vi tror det kommer resultera i bättre och smidigare förhandlingar nästa år. Däremot har hyresgästerna tagit en tuff ekonomisk smäll. Det kommer bli svårt för många hushåll med så här höga hyreshöjningar och vi ser inte att det finns mycket mer marginaler. Det är också dags för alla hyresvärdar att visa vad deras hyresgäster faktiskt får för de höga hyreshöjningarna, säger han.

Sammanställning i korthet
1 075 000, motsvarande nästan 82 procent av hyrorna, är nu färdigförhandlade
Snitthöjningen för landets hyror är 4,2 procent

Hyreshöjning i snitt per region
Blekinge
4,02 procent

Dalarna
4,12 procent

Gotland
4,87 procent

Gävleborg
4,87 procent

Halland
3,50 procent

Jämtland Härjedalen
3,99 procent

Jönköpings län
3,45 procent

Kalmar län
4,19 procent

Kronoberg
3,63 procent

Norrbotten
3,69 procent

Region Skåne
4,63 procent

Stockholm
4,20 procent

Sörmland
4,19 procent

Uppsala
4,37 procent

Värmland
4,09 procent

Västerbotten
2,43 procent

Västernorrland
4,21 procent

Västmanland
4,36 procent

Örebro län
4,61 procent

Östergötland
3,70 procent

Västra Götalandsregionen
4,18 procent

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige