Det totala inteckningsbeloppet i fastigheter ökade mellan juli och september med 85 miljarder kronor eller motsvarande 1,5 procent och uppgår nu till 5,7 biljoner – eller 5 668 miljarder – kronor. De tre storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne står tillsammans för 60 procent av totalbeloppet när det gäller inteckningar.
– Vi får gå tillbaka till tredje kvartalet 2017 för att hitta en högre procentuell ökningstakt för inteckningsbeloppet i fastigheter än den vi ser idag. Vi ser ett tydligt trendbrott detta kvartal för bland annat Kalmar, Stockholms och Uppsala län som har haft en lägre takt för inteckningsbeloppen under de senaste två åren. För dessa län är fler genomförda småhusaffärer den främsta orsaken till ökningen säger Dennis Lindén, enhetschef på Lantmäteriet.
I län som till exempel Gävleborgs län har antalet småhusaffärer inte ökat lika mycket, vilket även har medfört att ökningen av inteckningsbeloppen inte är lika hög.
– Vi är vana vid att det är ökade villapriser är den främsta orsaken till att inteckningarna ökar på den svenska fastighetsmarknaden. Denna gång är det snarare ett ökat antal sålda småhus som gör att tillväxttakten för inteckningar ökat till den högsta nivån på två år. Det har varit fler objekt ute på marknaden, vilket i sin tur har inneburit fler genomförda affärer och en mer blygsam prisutveckling för småhus, säger Dennis Lindén.
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.