Image

Europeiska kontorshyror dämpas något

Uthyrning Primehyrorna för europeiska kontor föll med 0,3 procent under det första kvartalet, enligt JLL. Men i Stockholm steg hyrorna med 2,4 procent.
Publicerad den 14 Maj 2012

En stor nedgång noterades i Bryssel (-5,0 %), medan Luxemburg noterade en stor uppgång, 5.3 procent.

Som en del av den justerade ekonomiska utsikten för hela regionen, så har tillväxtprognoserna för 2012 reviderats nedåt. Marknader med mer stabila ekonomiska förutsättningar så som Storbritannien och Tyskland kommer med sannolikhet att prestera bra, medan mer ansträngda ekonomier som Grekland, Portugal, Spanien och Italien kommer att uppleva fortsatta påfrestningar, skriver JLL.

Den europeiska vakansgraden förblir oförändrad på 9,9 procent över kvartalet med stabil aggregerad vakans i Västeuropa men på de central- och östeuropeiska marknaderna ökar vakansen genom att hyresgäster lägger ut andrahandslokaler på marknaden.

Åsa Linder, analyschef på Jones Lang Lasalle i Sverige kommenterar:
- Hyresmarknaderna i Sverige påminner mycket om de starka marknaderna I Europa. I de centrala delarna av Stockholm och Göteborg har vi historiskt låga vakanser och noterar en hyrestillväxt under det första kvartalet. I Malmö, där omfattande volymer nyproduktion färdigställs under året, ligger hyrorna stilla.

Bill Page, Director, EMEA Offices Research på Jones Lang Lasalle säger:
- Vakansnivåer kommer sakta att i genomsnitt gå ned under hela 2012. Detta kommer att främjas av den väldigt låga volymen nybyggnation på marknaden. Under årets första kvartal, byggdes endast cirka 600 000 kvadratmeter kontorsyta i Europa vilket är ytterligare en rekordlåg siffra och är 54 procent under det femåriga genomsnittet. Utvecklingstakten som normalt skulle förväntas för detta väntas bli trög eftersom de finansiella förutsättningarna fortsätter vara dåliga. Dessutom, många projekt som för tillfället utvecklas på spekulativa grunder kan stå inför senareläggning eller inte byggas alls, vilket innebär att när de nya lokalerna kommer ut på marknaden är de redan uthyrda.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

JLL på Branschguiden

JLL är ett ledande tjänsteföretag med inriktning på fastigheter och investeringar. Vi strävar efter ett visionärt tänkande inom fastighetsområdet som skapar lönsamma möjligheter och platser där människor kan förverkliga sina ambitioner. På så sätt bidrar vi till en bättre framtid för våra kunder, våra medarbetare och för samhället där vi verkar. Med verksamhet i över 80 länder och 94 000 medarbetare, rankas vi bland världens 500 största företag av tidningen Fortune. JLL är det registrerade varumärket för Jones Lang LaSalle Incorporated. I Sverige har vi kontor i ...

Läs mer om JLL på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige