Image
Mikael Lundström, vd.
Mikael Lundström, vd. Bild: Svefa

Dyster utveckling enligt Svefas fastighetsindex

Bolag Rapporten Svensk Fastighetsmarknad 2023, som fastighetsrådgivaren Svefa publicerade igår, avseende utvecklingen på den svenska fastighetsmarknaden konstaterar att utvecklingen på både regional och riksnivå är dyster. Av de 24 delmarknader som Svefa analyserat är det bara Malmö, Helsingborg, Stockholm, Lund och Eskilstuna som förbättrar sina indexresultat.
Publicerad den 4 Maj 2023

Malmö ökar från 52 till 55 poäng vilket kan jämföras med Stockholm som ökar från 76 till 78 poäng. Umeå, som var förra årets klättrare, tappar hela 8 poäng i Svefas Fastighetsindex och faller från plats 4 (2022) till plats 8.

Rapporten är en genomgång av 24 olika orter och analys av fastighetsmarknadens olika segment på riks- och lokalnivå. Svefas Fastighetsindex omfattar även hållbarhetsparametrar och temat för vårens utgåva handlar om hållbarhet, finansiering, grön omställning och driftnettots återkomst.

Svefa konstaterar i årets rapport att marknaden för tillfället är kall och dyster. Enligt Svefa tyder få indikatorer på att Riksbanken trots upprepade räntehöjningar lyckas kontrollera inflationen som fortsatt är mycket hög. De ökande kapital- och byggkostnaderna, osäkerheten på marknaden och de avvaktande bostadsköparna har gjort att aktiviteten på fastighetsmarknaden nästan avstannat helt.

– Vi kan tyvärr konstatera att det marknadsscenario som vi förutspådde i förra årets rapport blivit verklighet. Men, med det sagt så finns det fortfarande möjligheter till att göra långsiktigt goda affärer. Ett av de geografiska områdena med störst möjligheter är norra Sverige därför har vi i årets rapport skrivit om de industri- och infrastruktursatsningar som kommer att göras i Norrbotten och Västerbotten, säger Mikael Lundström, Vd Svefa.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige